Kortenberg kiest dorpsdichter

Op donderdag 28 januari, niet toevallig gedichtendag, werd de keuze van de allereerste dorpsdichter van Kortenberg bekendgemaakt.

Walschot en Teirlinck

Johan Teirlinck, afkomstig uit Meerbeek, is docent literatuur en filosofie in het hoger onderwijs. Hij publiceerde reeds enkele dichtbundels en romans en mag zich nu ook voor een periode van drie jaar officieel ‘Dorpsdichter’ noemen.

Kandidaten werd gevraagd drie gedichten, waarvan minstens één met een verwijzing naar Kortenberg, te bezorgen aan de jury.

De driekoppige, onafhankelijke en deskundige jury oordeelde dat Johan Teirlinck met zijn inzendingen een frisse en ongedwongen kijk op de gemeente Kortenberg combineerde met taalkundige inventiviteit, herkenbaarheid, relativeringsvermogen en gedegen woordkunst.

Het was vooral Johans haiku die de jury erg kon bekoren. Een verwijzing naar het kunstwerk op de rotonde op de Leuvensesteenweg.

 

Op de rotonde

In een rechte scheve hoek

Stut de boom het staal

 

De Kortenbergse dorpsdichter verbindt zich ertoe om jaarlijks minstens vijf gedichten te publiceren die betrekking hebben op Kortenberg. Deze gedichten zullen zichtbaar zijn in het straatbeeld en/of op gemeentelijke evenementen.

De bekendmaking van de dorpsdichter gebeurde aan de hand van een mooie raamtekening van kunstenaar Jurgen Walschot op het raam van de Bib.