De Bib ondertekent het Inclusieve Familiemanifest

In de Bib van Kortenberg staan de deuren altijd open voor elke familie. Omdat we ons ook in de toekomst willen engageren om van de Bib een warme thuis te maken voor de hele familie, ondertekenden we, net als meer dan 100 andere bibliotheken en cultuurhuizen, het Inclusieve Familiemanifest.

Het Familiemanifest is een campagne van Publiq rond familievriendelijkheid in de cultuursector met als doel elke familie warm te onthalen. Van een éénoudergezin tot een anderstalige familie, van een broertje in een rolstoel tot oma die woensdag op de kleinkinderen past, voor gezinnen met twee papa’s, een kleiner cultuurbudget of drempelvrees… Alle families hebben immers recht op het genieten van cultuur. Dat verrijkt hen, de Bib en de samenleving.

 

Het Familiemanifest telt 25 aandachtspunten waarvan de Bib er al een groot aantal realiseert. De komende jaren willen we bijkomend inzetten op acht concrete speerpunten:

 

  1. Wij maken alle praktische info over een bezoek aan de Bib of een speciale familieactiviteit makkelijk te vinden en te begrijpen op onze website of Facebookpagina, in folders of brochures, …
  2. Wij nodigen sociale partners uit.
  3. Wij informeren in detail over hoe je bij ons kan geraken met verschillende vervoersmiddelen.
  4. Wij vragen families bij te dragen aan onze collectie.
  5. Wij voorzien zo veel mogelijk faciliteiten voor families en maken deze zichtbaar door signalisatie. Is er iets niet? Dan vermelden we ook dat duidelijk. We maken deze signalisatie maximaal non-verbaal door bijvoorbeeld het gebruik van iconen.
  6. Wij laten alle medewerkers de familieactiviteiten zelf ervaren zodat ze er als ervaringsdeskundigen over kunnen vertellen.
  7. Wij luisteren naar feedback van bezoekers.
  8. Wij stimuleren families om verder te kunnen vertellen over hun ervaring, want mond-aan-mond-reclame werkt supergoed.

 

Meer families bereiken, lukt beter met een familievriendelijk onthaal en een goede omkadering voor een fijne, zelfs bijzondere kennismaking. Daarom engageert de Bib zich volop voor dit Inclusieve Familiemanifest.

Welkom!