Boek
Nederlands

Een ontgoocheling

Willem Elsschot (auteur), Peter de Bruijn (samensteller)
Het verhaal van het dubbele fiasco van een burgerman, wiens zoontje op school mislukt en die zelf uitgerangeerd wordt als voorzitter van een kaartclub.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Een ontgoocheling / Willem Elsschot ; bezorgd en toegelicht door Peter de Bruijn
Auteur
Willem Elsschot
Samensteller
Peter de Bruijn (taalkundige)
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2021
87 p.
ISBN
9789025313234 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

'Een ontgoocheling' (oorspronkelijke uitgave 1921) is een novelle die de nog altijd veel gelezen Vlaamse schrijver Willem Elsschot (Alfons de Ridder, 1882-1960) zijn 'liefste boek' noemde. Het is het verhaal van het dubbele fiasco van een burgerman, wiens zoontje op school mislukt en die zelf uitgerangeerd wordt als voorzitter van een kaartclub. Met aantekeningen van Peter de Bruijn. Deze uitgave is ontleend aan de herspelde editie van het 'Verzameld werk' uit 2005.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Belgische romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en …Lees verder op Wikipedia

Suggesties