Boek
Nederlands

Zuurstofschuld

Toine Heijmans (auteur)
+1
Zuurstofschuld
×
Zuurstofschuld Zuurstofschuld

Zuurstofschuld

Genre:
Titel
Zuurstofschuld
Auteur
Toine Heijmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2021
335 p. : ill.
Speelduur
7:43
ISBN
9789083108209 (paperback)

Besprekingen

Derde roman van schrijver, journalist en Volkskrant-columnist Heijmans (1969), die als romancier succes boekte met zijn verfilmde, vertaalde en prijswinnende debuut ‘Op zee’. Net als in die roman ligt ook nu een belangrijk thema in het afgesloten zijn van de wereld – ditmaal niet op volle zee, maar in het hooggebergte. Dat is de plek waar twintigers Walter en Lenny het liefst zijn. Vanuit het perspectief van Walter wordt hun fascinatie voor het bergbeklimmen beschreven: ze starten met het beklimmen van de pijlers van een Nederlandse brug, en eindigen hoog in de Himalaya. De ene levensgevaarlijke beklimming volgt de andere op, totdat door de jaren heen hun levens verschillende kanten opgaan en de twee uit elkaar groeien. Het boek begint en eindigt met een grote beklimming van Walter – zijn laatste, weet hij, want door een longembolie is het risico op zuurstofschuld voor hem te groot geworden. Een meeslepend verhaal, regelmatig onderbroken door boeiende uitstapjes naar beroemde klimverh…Lees verder

Wat wil Walter op die bergtop?

In een vernuftige, spannende roman boort Toine Heijmans naar de ziel van de bergbeklimmer.

Twee jaar geleden ging er een foto viraal waarop honderden bergbeklimmers in de rij stonden voor de top van de Mount Everest. Het was een prachtig en absurd beeld: de hoogste berg als toeristische attractie, de commercialisering van het extreme, de drang om iets groots en betekenisvols te doen die strandde in een file van duizenden die net zo bijzonder willen zijn als jij.

Het was ook een bedrieglijk beeld, want we zagen een strakblauwe lucht en kleurige jassen die fraai afstaken tegen de witte sneeuw, maar we zagen niet het gevaar, de bevriezingen, de hoogteziekte en de doden.

In Zuurstofschuld, de nieuwe roman van Toine Heijmans, staat klimmer Walter op de top van een berg in de Himalaya. Het is niet de Everest, de berg krijgt geen naam, maar is wel hoger dan achtduizend meter en bevindt zich in Nepal.

Walter is een veteraan, been there, done that, hij maakt een uitgebluste, gedeprimeerde indruk: "Gefeliciteerd met mezelf dan maar: ik, de fanaat, heb opnieuw …Lees verder

Over Toine Heijmans

Toine Heijmans (Nijmegen, 1 februari 1969) is een Nederlandse schrijver, journalist en columnist.

Biografie

Heijmans werkt als algemeen verslaggever en columnist bij De Volkskrant, en is daarnaast romanschrijver. Hij studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn studie werkte hij als verslaggever voor het Nijmeegs Dagblad en de Arnhemse Courant. In 1995 kwam hij in dienst bij De Volkskrant in Amsterdam. Daar werkte hij vier jaar op de redactie binnenland, voordat hij verslaggever werd met als specialisme minderheden en asielzoekers. Een aantal jaren was hij plaatsvervangend chef van de redactie verslaggeverij. Tussen 2007 en 2010 was hij chef van de reisredactie. Sindsdien is hij algemeen verslaggever van de krant.

Sinds enige jaren is Heijmans columnist. Hij schrijft tweewekelijks een column. Daarnaast schreef hij scenario's voor de televisieserie De Fractie.

Lees verder op Wikipedia