Boek
Nederlands

Uitwissing : een verval

Thomas Bernhard (auteur), Chris Bakker (vertaler)
Thomas Bernhards onvoorwaardelijke geschenk aan de wereldliteratuur: zijn roman Auslöschung.
Frankfurter Allgemeine

“Het enige dat ik al definitief in mijn hoofd heb, had ik tegen Gambetti gezegd, is de titel Uitwissing, want mijn verslag is er alleen maar voor bedoeld om wat erin beschreven wordt uit te wissen, alles uit te wissen wat ik onder Wolfsegg versta, en alles wat Wolfs
Onderwerp
Identiteit
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Uitwissing : een verval
Auteur
Thomas Bernhard
Vertaler
Chris Bakker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Auslöschung
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij IJzer, 2022
511 p.
ISBN
9789086842629 (paperback)

Over Thomas Bernhard

CC BY-SA 3.0 de - Foto van/door Cropped from Thomas Bernhard.jpg

Nicolaas Thomas Bernhard (Heerlen, 9 februari 1931 — Gmunden, 12 februari 1989) was een Oostenrijkse literator, die geldt als een van de toonaangevende toneelschrijvers van zijn tijd.

Levensloop

Kinderjaren

Thomas Bernhard werd op 9 februari 1931 geboren in de Vroedvrouwenschool te Heerlen. Moeder Herta Bernhard raakte in Oostenrijk zwanger van de timmerman Alois Zuckerstätter, met wie zij niet gehuwd was. Om de zwangerschap te verbergen (ook voor haar ouders) en om extra inkomen voor haar familie te verdienen, vertrok zij in juni 1930 naar Nederland, waar ze werd opgevangen door vriendinnen uit haar geboortestreek. Ze werkte als dienstmeisje op diverse adressen. Tot september 1931 verbleef Bernhard op een visserskotter bij Rotterdam; daarna stuurde Herta Bernhard haar kind naar haar ouders in Oostenrijk, om een half jaar later zelf te volgen.

Door een longaandoening in zijn jonge …Lees verder op Wikipedia