Boek
Nederlands

Fleishman zit in de problemen

Taffy Brodesser-Akner (auteur), René Kurpershoek (vertaler), Karina van Santen (vertaler)
Titel
Fleishman zit in de problemen
Auteur
Taffy Brodesser-Akner
Vertaler
René Kurpershoek Karina van Santen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Fleishman is in trouble
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
399 p.
ISBN
9789044643725 (paperback)

Besprekingen

De dokter is gewoon een zielige kerel

De grote Amerikaanse roman kon best wat opfrissing en bijsturing gebruiken, vond Taffy Brodesser-Akner, en dus bedacht ze Toby Fleishman, het archetype van de kleine Amerikaanse man.

Toby Fleishman is een succesvolle New Yorkse ziekenhuisarts van 41, getrouwd met Rachel en vader van twee schatten van kinderen, Solly en Hannah. Maar er wringt iets. Hij wil weg, opnieuw vrij zijn, en dus stuurt hij aan op een echtscheiding. Wanneer we op de eerste pagina's van Taffy Brodesser-Akners opzienbarende debuutroman Fleishman zit in de problemen Toby leren kennen, zit hij gevangen tussen wanhoop en euforie. Wanhoop omdat Rachel om vier uur 's nachts de kinderen bij hem afgezet heeft om daarna spoorloos te verdwijnen. En euforie omdat hij, de man die zich altijd heeft geschaamd omwille van zijn schamele lichaamslengte van een meter vijfenzestig, geen blijf weet met de vele seksverzoeken die hij via een hele reeks apps ontvangt.

Vrouwen sturen hem foto's van hun g-string en kontgleuf, van hun onderborst, zijborst en ook wel van hun complete borst. Toby Fleishman vindt zijn nieuwe leven gewoon te gek, al die vrijheid en al dat vrouwelijk vlees, ook al lopen de dates …Lees verder

De 41-jarige joodse dokter Toby Fleishman is recent gescheiden. Hoewel hij ex-vrouw Rachel soms mist, heeft hij het als gescheiden man ook wel prima naar zijn zin. Zijn telefoon staat vol met seksueel getinte berichtjes van vrouwen die hij via een datingapp heeft ontmoet en hij heeft jeugdvrienden Seth en Elizabeth om bij te klagen. Op een dag laat Rachel hun twee kinderen zonder overleg bij Toby achter. Eerst is Toby boos, maar als Rachel niet terugkomt om de kinderen op te halen en niet reageert op telefoontjes en berichtjes, begint hij zich ongerust te maken. Het verhaal van Toby wordt verteld door Elizabeth die regelmatig ook haar eigen gedachten en herinneringen deelt. Momenten op zijn werk, met zijn kinderen en beschrijvingen van zijn seksdates worden afgewisseld met terugblikken op zijn jeugd en huwelijk. Pas in het laatste deel lezen we Rachels kant van het verhaal. Dit debuut van de Amerikaanse journaliste die o.a. voor GQ en de New York Times schreef staat vol rake, humorist…Lees verder

Het huwelijk ontrafeld

In haar meeslepende debuut duidt Taffy Brodesser-Akner de moderne mores in huwelijk en vriendschap.

Maak kennis met Toby Fleishman: 41 jaar, vader van twee, hepatoloog in New York, en boos. Toby ligt in scheiding. Het was klaar met Rachel. "De laatste jaren was alleen hun haat echt intiem geweest."

In de met veel tamtam in Amerika verschenen, daar heel succesvolle, spetterende huwelijksroman van de debuterende Taffy Brodesser-Akner spuit Toby zijn gal tegen een meelevende vriendin, oud-studiegenoot Elizabeth, een journalist, die zijn relaas omvormt tot een roman.

Waar ging het mis met Rachel? Zo dubt Toby. Misschien al tijdens de eerste ontmoeting. Studenten waren ze destijds en Rachel had Toby op een feestje toevertrouwd dat ze als het even kon de rest van haar leven deals wilde maken. Die avond al had hij het tegen haar afgelegd toen ze eenvoudigweg met een ander aanpapte nadat hij de onderhandelingen over wie de drank moest halen dreigde op te schorten.

Of was de breuk ontstaan na de geboorte van hun eerste kind, toen zij hem na de 35 uur durende hel van e…Lees verder