Boek Nederlands

Een ei op een ezel

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)

Een ei op een ezel

Sylvia Vanden Heede (auteur), Thé Tjong-Khing (illustrator)
  • Vanaf 6-8 jaar
Vos en Haas gaan naar kunst van Uil kijken: een ei op een doek op een ezel! Wat bedoelt Uil daarmee? AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Kunst
Leesniveau
AVI 2, AVI 3, AVI E3, AVI M3
Titel
Een ei op een ezel
Auteur
Sylvia Vanden Heede
Illustrator
Thé Tjong-Khing
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2016
32 p. : ill.
ISBN
9789401434935 (hardback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands (andere uitgaves)

Besprekingen

Vos en Haas gaan naar kunst van Uil kijken: een ei op een doek op een ezel! Dat zorgt voor verwarring: een ei (ij) op een doek dat staat (een doek ligt) op een ezel (dier?). Als duidelijk is wat Uil precies bedoelt, wil Vos kunst schilderen; hij maakt een portret van Haas! Wat resulteert in ‘twee lussen met een ei ertussen’; niet alleen een schilderij, maar ook nog eens een gedicht! In dit deeltje uit de reeks ‘Ik lees als vos’ vliegen woord- en taalgrapjes de lezer om de oren. Want hoeveel betekenissen kan één woord wel niet hebben? Welke betekenis wordt bedoeld? Naast leren lezen, wordt de lezer geprikkeld om na te denken over specifieke woorden en over taal in het algemeen. Vorm en inhoud gaan hand in hand. Opvallende, belangrijke woorden zijn in een groter lettertype gedrukt en de bekende prenten zijn doelbewust tussen de tekst geplakt, waardoor ze de beginnende lezer ondersteunen. Compliment voor Vos, Haas, Uil en hun makers: met weinig woorden de woordenschat van een ander laten…Lees verder

Vos en Haas. Een ei op een ezel

Vos en Haas zijn geen onbekenden in de wereld van beginnende lezers. Binnen de reeks werden drie subreeksen ontwikkeld: Ik lees als Uil, Ik lees als Vos en Ik lees als Haas. Ze staan respectievelijk voor AVI 1 en 2, AVI 2 en 3 en AVI 3, 4 en 5. Dit boekje verscheen in de tweede subreeks.

Zoals we dat van Sylvia vanden Heede gewoon zijn, beperkt ze zich niet tot een 'gewoon' verhaal voor eerste lezers. Doorheen het ogenschijnlijk gewone verhaal, krijgen de lezers heel wat weetjes mee over kunst, maar wordt er ook duchtig met woordspelletjes gegoocheld. Doordacht en verrassend. Getuige volgende passage: Vos kijkt. Hij ziet een schilderij op een rek. Nu snapt hij het! Uil wilde een ezel schilderen. De woordspelletjes zijn zo goed als altijd deel van grappige discussies. Vos en Haas snappen namelijk niets van de wartaal die nieuwbakken artiest Uil uitkraamt.

De vormgeving van het boek is zoals altijd overzichtelijk, wat maakt dat eerste lezers zowel aandacht kunne…Lees verder