Titel
De vriend
Auteur
Sigrid Nunez
Vertaler
Maaike Bijnsdorp Lucie Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The friend
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
223 p.
ISBN
9789025454814 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Rouwen om een roekeloze rokkenjager

Meanderende beschouwingen en trefzekere observaties over schrijven, #MeToo en dierenliefde, ingebed in een verhaal over rouw. De Amerikaanse Pulitzer Prize-winnares Sigrid Nunez (68) schreef met De vriend een meesterstukje waarin je voortdurend passages wil aanstrepen.

Een loebas van een Deense dog treurt om het verlies van zijn baas, een gevierde, briljante schrijver-docent die zelfmoord heeft gepleegd. Het dier komt terecht in de piepkleine New Yorkse flat van een hartsvriendin. Zij - ook een docente creative writing - weet er zich aanvankelijk nauwelijks raad mee. Net als met haar verdriet. Gaandeweg raakt ze toch verknocht aan Apollo, de massieve, gevlekte hond met de geknipte oren. Zodanig zelfs dat ze zich met het beest gaat afzonderen en haar omgeving zich zorgen begint te maken.

In het met de National Book Award bekroonde De vriend lijkt op het eerste gezicht weinig te gebeuren. En ligt de meligheid niet op de loer, met zo'n uitgangspunt? Welnee. Ondanks de dunne plot hanteert Sigrid Nunez in haar zevende roman zo'n elegante, innemende verteltoon, dat je je vanaf pagina één gewillig laat meedrijven. Bovendien injecteert de Amerikaanse haar roman met een weldadige lichtheid, zonder de zware thema's - liefde, dood, verd…Lees verder

Een hondenleven

Roman. Kun je vriendschap aanknopen met een treurende Deense dog? Sigrid Nunez' De vriend is een sprankelend boek over rouw en gemis.

Het lijkt wel het uitgangspunt van een Hollywood­komedie: een man laat na zijn dood een gigantische Deense dog na aan zijn beste vriendin, die in een flat ter grootte van een schoendoos woont. Hilariteit en meubelschade verzekerd: tussen de vernielde huisraad vindt de eigenares zelfs een aan flarden gebeten boek van Knausgård terug.

Het is niet voor het eerst dat een dier een belangrijke rol speelt in de boeken van de Amerikaanse Sigrid Nunez. In Mitz, een pseudobiografie over de Bloomsbury Group, heeft ze het over het aapje van Leonard en Virginia Woolf. In haar nieuwste zijn het niet zozeer de acrobatieën van de hond die dit boek grappig maken, wel de manier waarop de vrouw vertelt.

Om complexe verhaallijnen geeft Nunez niet. Desondanks is De vriend een van de rijkste, sprankelendste en meest aangrijpende romans van het moment. In wat een geschreven relaas blijkt te zijn, richt de achtergebleven vrouw zich soms tot haar dode vriend, een collega-schrij…Lees verder

De hoofdpersoon van dit verhaal erft van haar beste vriend, een bekende, charismatische schrijver die zelfmoord heeft gepleegd, diens hond. Apollo is een reusachtige Deense Dog waarmee de ik-figuur (namen komen in het verhaal nauwelijks voor) eigenlijk erg in haar maag zit. In haar huurappartement in New York zijn honden verboden, ze is meer een kattenmens, Apollo kwijlt, neemt onmiddellijk haar bed in beslag en is ontroostbaar, net als zijzelf eigenlijk. De roman is één lange brief gericht aan de overleden schrijversvriend waarin hun eigen langdurige vriendschap, die tussen mensen en honden, de literaire wereld, het schrijverschap (zijzelf doceert creatief schrijven), ouder worden, de dood, rouw (Apollo en zijzelf vinden troost bij het hardop lezen van Rilke’s ‘Brief aan een jonge dichter’) en haar belevenissen met Apollo de hoofdmoot vormen. Een bijzonder goed en geestig geschreven, origineel literair verhaal, ook nog eens boordevol feitjes en wetenswaardigheden, zowel scherp als on…Lees verder

De schrijfster, de Deense dog en hun dode vriend

Sigrid Nunez vindt het grote publiek met haar roman over rouw, de band tussen mens en dier, en de literatuur.

Na het overlijden van een goede vriend neemt een schrijfster diens hond in huis. Ze woont hartje Manhattan, vijf hoog in een appartement van krap vijftig vierkante meter. "Wanneer doet u dat dier weg. Hij kan hier niet blijven", is het eerste wat de huisbaas zegt. De hond is een negentig kilo zware Deense dog. Ha, denk je, vanaf hier schrijft de komedie zich vanzelf. Maar de roman 'De vriend' van Sigrid Nunez is helemaal geen komedie. Het is eigenlijk niet eens een roman, althans, op het eerste gezicht lijkt het eerder een verzameling losse memoires en gedachten. Maar ook dat is schijn, de vorm blijkt strak en dwingend en de lezer blijft hongerig aan de pagina's hangen.

'De vriend' betekende voor Sigrid Nunez na ruim twintig jaar schrijverschap de doorbraak, dankzij het winnen van de National Book Award. Al langer werd Nunez bewonderd, vooral door collega-schrijvers, maar na het winnen van deze grote prijs kwam de lof van alle kanten. Sigrid Nunez is een schrijver van de oud…Lees verder

Suggesties