Boek
Nederlands

Ridder Wiebe

Ruth Wielockx (auteur)
+1
Ridder Wiebe
×
Ridder Wiebe Ridder Wiebe
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Straatrat Wiebe wil indruk maken op zijn vriendinnetje muis Flanel door haar mee te nemen op de rug van een paard. Het paard begint te rennen en ze komen terecht bij een kasteel. Daar zal Wiebe zijn dapperheid echt moeten bewijzen tegenover Flanel.
Titel
Ridder Wiebe
Auteur
Ruth Wielockx
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2013
[24] p. : ill.
ISBN
9789044816396 (hardback)

Besprekingen

Ridder Wiebe vertelt het verhaal van twee ratjes: Wiebe en jonkvrouw Flanel. Flanel vertelt dat wanneer zij ooit een ridder ontmoet, ze voor altijd bij hem zal blijven. Wiebe is vervolgens vastbesloten om haar te bewijzen dat hij net zo stoer en sterk is als een echte ridder. Hij nodigt Flanel uit voor een ritje op een paard, maar wanneer het dier op hol slaat, begint er een spannend avontuur.
Na Wiebe is verliefd (2005) en De schat van Wiebe (2006) is Ridder Wiebe het derde boek over dit vriendelijke ratje. De stoere ridder op de kaft, klaar om ten strijde te trekken, zal veel jongetjes aantrekken. Tijdens het avontuur passeren diverse emoties de revue. Deze worden vooral treffend uitgebeeld in Ruth Wielockx’ prenten. Spanning, nieuwsgierigheid, angst en opwinding wisselen elkaar af op de gezichtjes van Wiebe en Flanel. Wiebe is aandoenlijk in zijn pogingen Flanel te overtuigen van zijn riddertalenten, terwijl Flanels kracht ligt in haar enthousiasme…Lees verder
Wanneer er op een dag een groot ridderpaard verschijnt, droomt muis Flanel heerlijk weg van een leven met een knappe ridder. Daar schrikt Wiebe van, want hij wil dat Flanel voor altijd bij hem blijft! Hij zal eens laten zien dat hij even sterk en stoer is als een ridder. Wiebe springt op het paard en neemt Flanel mee. Maar dan gaat het paard er met hen vandoor en neemt hen mee naar een kasteel. Daar belanden ze van het ene spannende avontuur in het andere. Kan Wiebe de moed in zichzelf vinden om als een echte ridder zijn mooie jonkvrouw te beschermen? Ridder Wiebe is een nieuw verhaal over de grijze rat Wiebe en zijn vriendinnetje Flanel. De kleurrijke en sfeervolle tekeningen die mooi op elkaar aansluiten, versterken de gezellige spanning die goed voelbaar is in dit sprookjesachtige verhaal met thema’s als ridders, liefde, bang en dapper zijn. Eerder verschenen over Wiebe en Flanel 'Wiebe is verliefd' en 'De schat van Wiebe'*. Een avontuurlijke reis voor kleuters vanaf ca. 4 jaar.

Ridder Wiebe

Wiebe en Flanel spelen buiten en zien plots een echt ridderpaard. Flanel begint al hardop te dromen over haar ridder. Dat vindt Wiebe niet zo fijn want hij wil dat Flanel voor altijd bij hem blijft. Dus raapt Wiebe al zijn moed bijeen en klimt met Flanel op het paard. Wiebe wil laten zien dat hij even dapper en sterk is als een ridder. Maar waar brengt het paard hen naartoe? Naar een geheime gang van een kasteel. Het belooft een spannend avontuur te worden!
Het verhaal vertelt kinderen iets over bang zijn, maar ook over dapper zijn. Het decor waarin het verhaal zich afspeelt heeft veel weg van een  sprookjesbos: ridders, jonkvrouwen, een kasteelheer, een draak (?), een geheime gang, ... En uiteraard loopt het goed af.
De illustraties vind ik erg warm van kleur. De pagina’s ademen spanning en gezelligheid tegelijkertijd uit. Met andere woorden: de kleuter kan een spannend avontuur beleven in een veilige omgeving. Niet echt een meerwaarde, maar wel plezierig zijn de ‘halve b…Lees verder