Boek
Nederlands

De dood van Mila Burger

+1
De dood van Mila Burger
×
De dood van Mila Burger De dood van Mila Burger

De dood van Mila Burger

Genre:
Als een Russisch weesmeisje een Nederlandse man ontmoet, gaat ze met hem mee naar Nederland, maar vindt daar niet wat ze zoekt.
Titel
De dood van Mila Burger
Auteur
Pieter Waterdrinker
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2019
398 p.
ISBN
9789038806730 (hardback)

Besprekingen

Pieter Waterdrinker (°1961) woont sinds 1996 in Rusland, waar hij schrijft aan een reeks succesrijke romans. Zijn debuut Danslessen was al opmerkelijk, aangezien er een rechtszaak op volgde omdat een van zijn personages wat al te antisemitisch uit de hoek kwam. Waterdrinker werd vrijgesproken, maar de zaak werd wel beroemd. Zijn volgende boeken bevestigden zijn begenadigd vertellerstalent. De schrijver kan bogen op vertalingen in het Engels, Duits en Russisch, en ook de Russische tv ontdekte hem en vergeleek hem zelfs met de Russische klassieken. Zijn laatste roman is een mooie confirmatie van zijn tomeloos verhaaltalent, en staat propvol gebeurtenissen en cassante observaties. De hoofdpersoon is Mila Burger, een beeldschoon weeskind dat door haar grootouders wordt opgevoed in het verre Kazan aan de Volga. Ze maakt een studie Duits aan de Moskouse universiteit af, een troosteloze tijd met wat losse scharrels en de daaropvolgende abortussen. Tot ze Nico Burger ontmoet, een kleur…Lees verder
Deze roman van Waterdrinker (1961) roept de ongemakkelijk stemmende werkelijkheid van de nouveau riche in Rusland op. Het prettige meisje Mila, weeskind, opgevoed in Kazan door haar grootouders, gaat naar Moskou en Petersburg. Zij ontmoet Nico Burger, een met verve negatief geschilderde Hollander. Zij gaat met hem mee naar Nederland. Karikaturaal en amusant worden Nederlandse gegevenheden opgeroepen. Een rijke vriendin brengt haar in contact met Romanovski, een nog rijkere, maar getormenteerde geleerde, die zich heeft teruggetrokken op het Russische platteland. Mila keert terug naar Rusland. Verwijzingen zijn er naar de grote negentiende-eeuwse Russische literatuur; naar de zich op een landgoed vervelende adel. Een duel wordt zelfs niet uit de weg gegaan. Het gaat allemaal mis. Mila verliest haar vooraanstaande positie en keert - sadder and wiser - terug naar haar geboortedorp. Een onderhoudend verhaal met veel kennis van Russische toestanden geschreven. Een mooie, negentiende-eeuws u…Lees verder

Over Pieter Waterdrinker

CC BY 3.0 - Foto van/door Julia Klotchkova

Pieter Waterdrinker (Haarlem, 17 oktober 1961) is een Nederlandse schrijver en journalist. Waterdrinker is geboren als Pieter Arie Johannes van der Sloot, Waterdrinker is de achternaam van zijn moeder die hij later officieel aannam.

Biografie

Waterdrinker groeide op in een familiehotel in Zandvoort. Hij studeerde Russisch, Frans, en Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam, woonde daarna lange tijd op de Canarische Eilanden en werkte als journalist voor onder meer De Telegraaf, de VPRO en Vrij Nederland. In 1996 vestigde de auteur zich in Rusland, waar hij in hoog tempo onder de achternaam van zijn moeder zijn boeken begon te publiceren die opvielen door de on-Nederlandse thematiek en toon.

Waterdrinker woont al twintig jaar samen met de Russische filologe en kookboekenschrijfster Julia Klotchkova, afwisselend in Moskou en Sint-Petersburg.

In 2018 was Waterdrinker te gast in het progr…Lees verder op Wikipedia