Besprekingen

Telkens wanneer zijn grootmoeder, meestal onverhoeds, in zijn geschriften opduikt, denkt Philippe Claudel terug aan de dagen die hij als jonge knaap bij haar doorbracht aan het Grote Kanaal van Dombasle, waar zij als sluiswachtster voortdurend in de weer was. Zijn jeugd in Lotharingen komt hem als een windvlaag tegemoet wanneer hij in het stedelijk museum van Nancy het werk gaat bekijken van Emile Friant (1863-1932), een naturalistisch schilder van pittoreske genretaferelen en portretten. Enkele doeken confronteren Claudel met de man die hij, als mens en als schrijver, geworden is.
Veertien reproducties schetsen het beeld van een kunstenaar die, te snel op een piëdestal gehesen, zijn onmiskenbare talent zou offeren op het altaar van roem en comfort. Sommige werken roepen bij de schrijver beelden op uit het verleden, zoals de literfles wijn die zijn grootmoeder altijd had klaarstaan voor schippers en andere voorbijgangers, die de gebeurtenissen van de dag wilden becommentariëren (Lees verder
Herinneringen van Philippe Claudel (1962) aan zijn grootmoeder, die een grote rol speelde in zijn kinder- en jeugdjaren in Dombasle-sur-Meurthe (Elzas). Afkomstig van het Lotharingse platteland wordt zij op haar 16e in Nancy dienstmeisje bij de schilder Emile Friant. Op haar 18e trouwt zij met een aan alcohol verslingerde man, die sneuvelt in de Eerste Wereldoorlog. Als oorlogsweduwe woont zij in een sluiswachtershuisje bij het kanaal van Dombasle, waar de kleine Philippe graag en vaak komt. Die inmiddels voorbije, verdwenen wereld van zijn grootmoeder vindt de oudere Philippe terug op de naturalistisch-symbolistische schilderijen van Emile Friant (1863-1932), een getalenteerd kunstenaar, die na zijn 30e verwordt tot een dienstbare societyschilder. Van diens werk zijn veertien afbeeldingen in kleur opgenomen in deze novelle vol beeldspraak, waarin melancholie om vervlogen tijden helaas zo dik is aangezet dat het deze keer om een wat sentimentele exercitie gaat van de succesvolle, gela…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia