Boek
Nederlands

Onmenselijk : hedendaagse zedenroman

Philippe Claudel (auteur), Manik Sarkar (vertaler)
+1
Onmenselijk : hedendaagse zedenroman
×
Onmenselijk : hedendaagse zedenroman Onmenselijk : hedendaagse zedenroman

Onmenselijk : hedendaagse zedenroman

Genre:
In 25 episodes wordt cynisch uitvergroot verteld hoe de samenleving ontaardt in genotzucht en harteloosheid jegens de zwakken, een tweedeling tussen gebruikers en gebruikten.
Titel
Onmenselijk : hedendaagse zedenroman
Auteur
Philippe Claudel
Vertaler
Manik Sarkar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Inhumaines : romans des moeurs contemporaines
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
123 p.
ISBN
9789403103006 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Een berin in het huwelijksbootje

Verhalen. Het tussendoortje van Philippe Claudel lijkt meer op een verhalenbundel dan op een roman. De bikkelharde wereld past niet bij zijn gewoonlijke zachtzinnigheid.

Philippe Claudel houdt van verandering. De gevierde Franse schrijver en cineast wisselt zijn monumentale turven als Grijze zielen en Het verslag van Brodeck graag af met werk van kortere adem. De ene keer is zijn toon wat melancholischer en de andere keer wat luchtiger. Dat niet iedere verandering een verbetering is, blijkt ten overvloede uit Onmenselijk, een 'hedendaagse zedenroman' die veel heeft van een verhalenbundel. Het uitgaafje is van een heel ander kaliber dan ­ Archipel van de hond, zijn roman over de migratiecrisis die vorig jaar in Nederlandse vertaling verscheen. De vijfentwintig korte verhalen, die losjes aan elkaar zijn gehaakt, drijven op verontwaardiging over de gang van zaken in de wereld, want Philippe Claudel is boos. Hij heeft het helemaal gehad met het egoïsme, de hebzucht en de consumptiedrang van zijn medemens.

Zijn personages heten Morel, ­Legros, Dupond, Durand of Grosjean en niets onmenselijks is hen vreemd. Ze huizen in vrijstaande wo…Lees verder

Roetmoppenboek

De Franse successchrijver Philippe Claudel gooit het roer radicaal om, met schipbreuk tot gevolg. Verbijsterd kijk je toe hoe een meester zich de dieperik in schrijft.

Kerstcadeautjes, altijd moeilijk. De verteller in Onmenselijk koopt voor zijn vrouw drie mannen. ‘Voor elke opening één.’ In afwachting van middernacht ketent hij ze aan de kerstboom, maar ondanks de kleurrijke strikken en haar voorliefde voor seksuele uitspattingen, is de vrouw des huizes niet opgezet met haar presentje: ‘Waarom zit er een zwarte bij?’ De man begraaft het drietal dan maar in de tuin. ‘Kerstdag is een van de leegste dagen van het jaar. Die vat in zijn eentje de gehele verbijstering van het bestaan samen.’ Wederom geen vrolijke kerstfeest.

Later gaat de verteller bij een collega langs die in zijn kelder een jacuzzi heeft gevuld met vissen die getraind zijn in fellatio. Beste pijpbeurt ooit, zo blijkt. Nog een andere collega heeft een nieuw spel bedacht: bureauvoorwerpen van een snelwegbrug gooien en hopen dat ze ongelukken veroorzaken. Het eindigt met kettingbotsingen en discussies over de spelregels: levert e…Lees verder

In op het oog normale levens van mannen, werkzaam bij een bedrijf, voltrekken zich in gewone situaties als een lunchpauze, een avond met vrienden, kerstfeest of een vakantie, bizarre en wrede voorvallen, waarin absurditeit, sadisme en seksualiteit hoogtij vieren. Zo huwt een man een berin, wordt een kerstman gefolterd, zijn bootvluchtelingen een vorm van amusement en is een doodgevroren dakloze een kunstwerk. In elk van de 25 korte hoofdstukken van deze kleine roman ligt het perspectief bij een naamloze ik-verteller, die in korte zinnen en een kale stijl gevoelloos verslag doet van een groteske gebeurtenis die hij als vanzelfsprekend voorstelt. Daarachter gaat een felle aanklacht schuil tegen de cynische, geperverteerde mens die het aan ethiek, moreel handelen en menselijkheid ontbreekt. Deze moderne zedenschets van de gelauwerde Franse auteur (1962), die met zijn roman ‘Grijze zielen’ (2004) in Nederland doorbrak, vormt in stilistisch opzicht een breuk met zijn eerdere werk. Maar waa…Lees verder

Louter foute personages

Philippe Claudel schrijft groteske satire over onmenselijke westerse samenleving.

Philippe Claudel is uitermate politiek correct, maar publiceert nu een schokkende satire met louter foute personages. Dat klinkt vreemd, maar is het niet meer als je zijn boek leest. Al eerder liet de Franse bestsellerauteur en regisseur (1962) zien dat hij erg begaan is met het lot van vreemdelingen en vluchtelingen. In 'Het verslag van Brodek', dat genomineerd werd voor de Prix Goncourt, laat hij zien welke ellende een vreemdeling, die in een klein dorp gaat wonen, over zich heen krijgt. In 'Archipel van de Hond', zijn voorlaatste roman, toont hij dat de westerse mens vaak volkomen blind is voor het lijden van vluchtelingen.

In 'Onmenselijk' doet Claudel er een flinke schep bovenop. Hij legt de mechanismes waardoor uitsluiting langzaam ontstaat niet meer bloot, zoals hij in deze eerdere boeken deed, nee, hij toont een maatschappij waarin deze uitsluiting al een feit is. Cru, onsubtiel, absurd. Niemand geeft tegengas. Niet het menselijke wordt politiek, zoals in de vorige r…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia

Suggesties