Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het kleine meisje van meneer Linh

Philippe Claudel (auteur)
+1
Het kleine meisje van meneer Linh
×
Het kleine meisje van meneer Linh Het kleine meisje van meneer Linh

Het kleine meisje van meneer Linh

Titel
Het kleine meisje van meneer Linh
Auteur
Philippe Claudel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La petite fille de monsieur Linh
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2005
142 p.
ISBN
90-234-1855-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Besprekingen

Na Grijze zielen (een doorslaand en internationaal succes) en Zonder mij is dit de derde roman in vertaling van deze publieksvriendelijke auteur: een eenvoudig verhaal met een verrassend slot, dat niet voortijdig mag worden onthuld. Een hoogbejaarde Vietnamese bootvluchteling arriveert in de VS met zijn kleindochtertje van amper zes weken oud. Ze zijn de enige overlevenden van een bombardement dat hun dorpje met de grond gelijk heeft gemaakt. Tijdens zijn verblijf in het opvangcentrum leert hij op zijn dagelijkse wandeling een eenzame man kennen, meneer Bark, die korte tijd voordien zijn vrouw heeft verloren. Hoewel de mannen niet eens met elkaar kunnen praten, ontstaat er toch zoiets als een innige vriendschap, die na enige weken brutaal onderbroken wordt als meneer Linh met zijn kleindochter naar een tehuis wordt overgebracht. Omdat hij meneer Bark mist en hem als zijn enige houvast ziet in een voor de rest vijandige en onbegrijpelijke wereld, besluit meneer Linh met h…Lees verder
Pas enkele weken oud en al wees. Na de dood van haar ouders, omgekomen bij een bombardement op het rijstveld, ontvlucht haar grootvader met de kleine Sang dit eens zo paradijselijke dorp. En daar zit de oude meneer Linh nu met zijn kleindochter, ver over de zee, in de slaapzaal van het opvangcentrum in die grote stad, eenzaam en vervreemd. Maar dan ontmoet hij, op een bankje voor het park, de dikke meneer Bark die hem van alles vertelt, zijn hart schaamtevol uitstort en een echte vriend wordt, ook al verstaan ze elkaar niet woordelijk. De overplaatsing van meneer Linh en Sang diû, "Sans Dieu", zoals meneer Bark begrijpt, naar een tehuis buiten de stad dreigt de vriendschap te beëindigen. Maar weer vlucht hij weg, vrijheid en vriendschap tegemoet. Met dramatisch gevolg. Claudel (1962) weet een subtiel evenwicht te bewaren, begrippen als eer, vriendschap, waardigheid natuurlijk in te vullen, het verhaal boven de enkelvoudige anekdote uit te tillen en zicht te bieden op wat mensen beweeg…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia