Boek
Nederlands

Palmyra : de onvervangbare schat

Paul Veyne (auteur), Rokus Hofstede (vertaler)
+1
Palmyra : de onvervangbare schat
×
Palmyra : de onvervangbare schat Palmyra : de onvervangbare schat

Palmyra : de onvervangbare schat

‘Tijdens mijn werkende leven heb ik de klassieke oudheid bestudeerd, en daarbij kwam keer op keer Palmyra op mijn pad. Toen de ruïnes van die stad onlangs met de grond gelijk werden gemaakt door de terroristen van IS, vloog daarmee een belangrijk deel van onze cultuur en van mijn studieobject in stukken.
Al ben ik oud, ik voelde, als voormalig professor en als mens, dat het mijn plicht was o
Titel
Palmyra : de onvervangbare schat
Auteur
Paul Veyne
Vertaler
Rokus Hofstede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Palmyre : l'irremplaçable trésor
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2016
127 p., [8] p. platen : ill.
ISBN
9789025304386 (paperback)

Besprekingen

In 2015 vernietigden terroristen van IS een groot deel van de monumenten van de antieke karavaanstad Palmyra in de Syrische woestijn en vermoordden een bekende Syrische archeoloog. Voor de Franse oud-historicus Paul Veyne was dit de aanleiding om een beknopte geschiedenis van de stad en zijn monumenten te schrijven, gericht op een breed publiek. Hiermee hoopt hij de herinnering aan de stad met haar prachtige monumenten voor een grotere groep te bewaren. Het resultaat is een toegankelijk boekje over de geschiedenis en cultuur van Palmyra, met kleurenillustraties van de belangrijkste monumenten. De verschillende hoofdstukken behandelen in min of meer chronologische volgorde de cultuur, sociale samenstelling, godsdiensten en monumenten van de stad in haar verschillende antieke perioden. De meeste nadruk ligt op het hoogtepunt van Palmyreense cultuur onder Romeinse overheersing in de eerste drie eeuwen na Christus. De vertaling is helaas niet overal correct, maar verder aanbevolen.

Over Paul Veyne

Paul Veyne, (Aix-en-Provence, 13 juni 1930 – 29 september 2022) was een Frans historicus en een specialist van de klassieke oudheid. Hij was hoogleraar aan het Collège de France.

Biografie

Afkomstig uit een eenvoudige familie (zijn vader was bankemployé en later wijnhandelaar), ontwikkelde Veyne op jonge leeftijd een fascinatie voor de oudheid toen hij een Keltische potscherf vond in de buurt van het stadje Cavaillon.

Tussen 1952 en 1956 was hij lid van de PCF, de Communistische Partij van Frankrijk.

Paul Veyne studeerde geschiedenis aan de École Normale Supérieure in Parijs van 1951 tot 1955. Tussen 1955 en 1957 deed hij onderzoek aan de École française de Rome. In de jaren 60 doceerde hij in Aix-en-Provence als hoogleraar Romeinse geschiedenis.

In 1975 trad Veyne toe tot het Collège de France dankzij de steun van Raymond Aron, die door zijn gedoodverfde opvolger Pierre Bourdieu in de steek was gelaten. Vey…Lees verder op Wikipedia