Boek
Nederlands

Maak er een feest van

Nicole Flattery (auteur), Johannes Jonkers (vertaler)
Bundel met acht korte verhalen over jonge vrouwen die op zoek zijn naar zichzelf.
Onderwerp
Vrouwen
Titel
Maak er een feest van
Auteur
Nicole Flattery
Vertaler
Johannes Jonkers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Show them a good time
Uitgever
[Leiden]: Uitgeverij Brooklyn, © 2020
205 p.
ISBN
9789492754189 (paperback)

Besprekingen

Deze verhalenbundel bevat acht korte verhalen van Nicole Flattery (1989), een debuterende Ierse schrijfster en journaliste. De cover van het boek doet een lichtvoetig, vrolijk boek vermoeden, maar niets is minder waar. De acht verhalen zijn eerder donker, vreemd, cynisch en doorspekt met zwarte humor. In elk van de verhalen gaat het om een jonge vrouwelijke hoofdfiguur die op zoek is naar zichzelf, haar plaats in de wereld nog niet gevonden heeft en er vaak verontrustende relaties met anderen op nahoudt. Deze vrouwen zijn echter op geen enkel moment zwak en ze proberen hun leven, zo goed en zo kwaad mogelijk, terug op de rails te krijgen. In het boek komen thema’s als relaties, verdriet en psychologische problemen aan bod. Nicole Flattery gebruikt een heel eigen en gewaagde schrijfstijl, die resulteert in soms ietwat surreële verhalen. Verhalenbundel die lezers die op zoek zijn naar een nieuwe stem en schrijfstijl zal aanspreken.

Stoïcijns tegenover de wereld

Ierse auteur Flattery debuteert met feministische verhalen over ongenaakbare antiheldinnen.

'Maak er een feest van', het titelverhaal van de debuutbundel van de Ierse Nicole Flattery (1990), zet de toon voor de hele bundel met een verhaal over een ex-prostituee in een zinloos psychiatrisch traject. Ze is vreemd, ze weet het, maar het deert haar niet, dus de behandeling heeft weinig vat op haar. Ze wordt tewerkgesteld bij een neptankstation, dat er alleen maar toe dient haar een dagbesteding te geven. Daar wordt ze aangemoedigd stoelen buiten te zetten, om zo het contact met buurtbewoners te bevorderen, maar die komen vooral langs om haar uit te lachen. Terwijl zij met hun handen op hun knieën kletsen van het lachen, blijft de vrouw haar best doen 'welgemanierd, fantasieloos en vriendelijk' te zijn, waardoor zij uiteindelijk mentaal toch de sterkste is.

De acht verhalen gaan over vrouwen die zich in een leegte bevinden, vaak in of na een relatie. Ze hebben zich laten gebruiken, soms passief, soms actief, maar zijn eruit gekomen door onverstoorbaar te blijven.…Lees verder