Nee!

Mirjam Mous (auteur)
+1
Nee!
×
Nee! Nee!
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Nee!
Auteur
Mirjam Mous
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2007
158 p.
ISBN
9789047501305

Andere formaten:

Besprekingen

Na de scheiding van haar ouders verhuist Denise van een dorp naar de grote stad. Hoewel ze er tegenop ziet om naar haar nieuwe school te gaan, ontmoet ze Lindy en worden ze vriendinnen. Het wordt al snel duidelijk dat Lindy echt een stadse meid is. Ze kleedt zich vlot en uitdagend, waardoor Denise het gevoel krijgt dat zij kinderlijk en ouderwets is. Lindy introduceert Denise binnen haar vriendenkring, die eigenlijk alleen maar uit jongens bestaat. Lindy heeft al een tijdje verkering met Marco en doet heel laconiek over het feit dat ze al seks met hem heeft gehad. Wanneer Denise verliefd wordt op Benito, laat ze zich dan ook snel overhalen om ook "all the way" te gaan. Met alle gevolgen van dien.

Net als in Doorgeschoten (De Leeswelp 2005, p. 40), waarin twee leerlingen gewapend naar school gaan om een bloedbad te veroorzaken, heeft Mirjam Mous ook in Nee! weer een zeer actueel onderwerp voor 12-jarigen en ouder aangesneden. In deze tijd waarin meisjes steeds…Lees verder
Denise (15) is verhuisd en doet haar best om nieuwe vrienden te maken. Daarbij verlegt ze haar grenzen steeds een beetje, totdat er iets gebeurt wat ze echt niet wil. Dan beseft ze dat ze meer voor zichzelf op had mogen komen. Het karakter van Denise maakt een grote ontwikkeling door: van serieus meisje verandert ze in een losgeslagen puber om later weer met beide benen op de grond te komen. Het verhaal heeft een belangrijke boodschap voor jongeren zonder belerend te zijn; het sluit goed aan bij hun belevingswereld, waarbij het leven na schooltijd centraal staat. Het verhaal leest snel, de hoofdstukken zijn kort; in de tekst staan ook e-mailtjes. De spanning loopt op naarmate het verhaal zijn climax nadert; het eind is positief. Het perspectief wisselt: eerst Denise, dan Benito etc. Het lettertype verschilt hierbij weinig, dit is een beetje verwarrend. De gedetailleerde beschrijving van een groepsverkrachting kan voor jonge lezers schokkend zijn. Vanaf ca. 13 jaar.

Nee!

Denise is samen met haar moeder van een dorp naar de stad verhuisd omdat haar moeder daar werk gevonden heeft. Als puber vreest ze dat ze erg uit de toon zal vallen. Ze is dan ook heel gelukkig dat ze snel in contact komt met Lindy, zo heeft ze iemand om op terug te vallen. Vrij vlug voelt ze aan dat in haar nieuwe woonplaats andere gewoonten en normen heersen dan in het dorp waar ze vroeger woonde. Het duurt niet lang of ze wordt tot over haar oren verliefd. Het blijft echter niet bij zoenen alleen maar onder druk van de jongen heeft ze ook seks met hem. Voor Benito is het gewoon weer een verovering bij en al snel wordt Denise door jaloezie gekweld. Uit frustratie begint ze op een fuif mee bier te drinken met haar 'vrienden'. Benito en zijn vriend maken nadien van haar dronkenschap gebruik om met haar te vrijen. Zij interpreteren Denises gedrag als instemming. De volgende keer dat ze hen ontmoet, vinden vier jongens dat ze elk om beurt met haar kunnen vrijen. Volgens hen verzet ze zi…Lees verder

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze 20 jaar op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema…Lees verder op Wikipedia