Boek
Nederlands

Doorgeschoten

Mirjam Mous (auteur)
+1
Doorgeschoten
×
Doorgeschoten Doorgeschoten

Doorgeschoten

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als Janna een jaar naar een Amerikaanse highschool gaat, ziet ze hoe enkele jongens schietend de school binnenkomen met als doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Geweld, Schoolleven
Titel
Doorgeschoten
Auteur
Mirjam Mous
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2004
192 p.
ISBN
90-269-9851-1

Besprekingen

De Nederlandse Janna gaat een jaar in de Verenigde Staten bij haar tante Mary wonen. Op Twinstone High School maakt ze kennis met verschillende groepen jongeren uit de rijkere milieus. Het meidengroepje waar ze bij aansluit, introduceert haar in een glitterwereld met buurjongen Kenneth als stralend middelpunt. Eloy, zijn introverte, onzekere en vaak gepeste broer is in zijn dromen verliefd op de vlotte Janna, maar hij voelt zich te geremd om op een normale manier toenadering te zoeken. Groot is Eloys verwondering wanneer de stoere Bud toenadering zoekt. Sinds zijn moeder hem letterlijk en zijn vader hem figuurlijk in de steek lieten, koestert de gefrustreerde Bud grote wrok tegen de mensheid. Zijn woede uit hij door het schilderen van 'wraakengelen' en door schietoefeningen. Eloy laat zich gewillig meesleuren door Buds psychopathische fantasieën. Ze leiden tot een lugubere wraakactie waarbij de school in een bloedbad verandert.

Het verhaal begint als een Amerikaanse soapserie, …Lees verder
De Nederlandse Janna gaat voor een jaar naar een Amerikaanse highschool. Zij maakt al snel vrienden, maar komt erachter dat ieder voor zich zijn eigen problemen heeft. Eloy (17) en Bud voelen zich zo in de steek gelaten, maar ook aangevallen door hun omgeving (school, ouders, vrienden) dat zij besluiten als wraakengelen op te treden. Gewapend met geweren gaan zij de school binnen en veroorzaken daar een bloedbad. Janna is getuige van hun daad. Vlot lezend verhaal, gebaseerd op de schietpartij op de Columbine Highschool in 1999, verteld vanuit het perspectief van de daders, bestemd voor leerlingen van de onderbouw voortgezet onderwijs. Hoewel het verhaal best spannend is en een zekere actualiteit heeft, zijn de karakters en de reacties van de personages nogal extreem (Amerikaans) waardoor de geloofwaardigheid in het gedrang komt. Het taalgebruik is modern en sluit goed aan bij de doelgroep. Op de wat kille voorkaft een lege gang van een schoolgebouw met daarover het gezicht van een mei…Lees verder

Doorgeschoten

Na lang aandringen mag Jana van haar ouders gaan studeren in de Verenigde Staten. Wanneer ze de Twinstone High School binnenwandelt, lijkt de toekomst haar toe te lachen. Algauw blijkt dat de Amerikaanse ‘lifestyle’ erg verschilt van al wat ze gewend is in Nederland. Door haar spontaniteit slaagt ze erin om snel contacten te leggen. Carrie, een flitsende meid uit haar klas, introduceert Jana bij haar vrienden. De kennismaking met de knappe maar stugge Eloy verloopt heel wat minder soepel. Wanneer hij merkt dat haar toenaderingspogingen enkel vriendschappelijk bedoeld zijn, voelt hij zich afgewezen. In zijn boosheid zoekt hij contact met Bud, een jongen die engelen op de muren schildert. Bud en Eloy weten zich verbonden in hun gemeenschappelijke afkeer jegens de anderen. Dit verbond heeft macabere gevolgen wanneer ze besluiten om zich te wreken. De cocktail van bitterheid richt zijn vuurwapens op klasgenoten en leerkrachten. De gevolgen zijn verschrikkelijk. Voor wie het bloedbad overl…Lees verder

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze 20 jaar op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema…Lees verder op Wikipedia