Boek
Nederlands

Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022

Michel Houellebecq (auteur), Martin De Haan (vertaler)
+1
Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022
×
Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022 Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022

Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022

Genre:
Het beschouwend werk van Michel Houellebecq is onmisbaar voor wie iets van de schrijver en zijn brisante romans wil begrijpen. In 2004 stelde Martin de Haan onder de titel De koude revolutie. Confrontaties en bespiegelingen een vuistdikke bundel samen waarin voor het eerst al zijn essays in één band werden verzameld. In de jaren die volgden schreef Houellebecq tientallen nieuwe essays, di
Extra onderwerp
Knack Encore, De Morgen, Boeken
Titel
Nader tot de ontreddering : de koude revolutie 2022 / Michel Houellebecq ; vertaald en samengesteld door Martin de Haan
Auteur
Michel Houellebecq
Vertaler
Martin De Haan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Interventions 2020
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, © 2022
480 p.
Aantekening
Deze publicatie bevat alle teksten van de Franstalige editie Interventions 2020 en ook een aantal nieuwe teksten, waaronder een pleidooi tegen euthanasie en zijn eerder los verschenen tekst over Schopenhauer.
ISBN
9789029544924 (hardback)

Besprekingen

De gewiekste dolksteken van een beroepsprovocateur

In afwachting van de vertaling van Anéantir is nu de verspreide essayistiek van Michel Houellebecq (66) gebundeld in Nader tot de ontreddering. In deze herziene versie van De koude revolutie zijn recente stukken toegevoegd met soms boude stellingnames over Donald Trump en euthanasie.

'Feest heeft als doel ons te doen vergeten dat we eenzaam, ongelukkig en ten dode opgeschreven zijn. Met andere woorden, ons in dieren te veranderen", noteert Michel Houellebecq in het essay 'Feest', dat al uit 1996 stamt. En: "In werkelijkheid hoef je alleen maar te verwachten dat je je zult vermaken om zeker te weten dat je je stierlijk gaat vervelen. Het ideaal zou zijn om voortaan te weigeren naar feestjes te gaan."

Het is een van die vele passages in Nader tot de ontreddering waarin de bedreven Franse illusieberover zijn pessimisme vlijmend etaleert. Dat belet niet dat je soms in een onbedaarlijke lachbui schiet. Sommige zinnen zijn akelig goed in hun droogbittere manier van observeren. Blijft de auteur van Anéantir dan toch de meest accurate koortsthermometer van onze condition humaine, gevangen "tussen ontspoord consumentisme en existentiële melancholie", zoals Le Figaro zijn denkwereld ooit omschreef?

Twee derde van dit bijna 500 pagina's tellende …Lees verder

Over Michel Houellebecq

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas, (Réunion, 26 februari 1956) is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van Howard P. Lovecra…Lees verder op Wikipedia

Suggesties