Boek
Nederlands

De lange weg naar huis : het verhaal van Odysseus

Michael De Cock (auteur), Gerda Dendooven (illustrator)
+1
De lange weg naar huis : het verhaal van Odysseus
×
De lange weg naar huis : het verhaal van Odysseus De lange weg naar huis : het verhaal van Odysseus

De lange weg naar huis : het verhaal van Odysseus

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar

Besprekingen

Binnen onze huidige cultuur verliest de kennis van de klassieke mythologie steeds meer aan belang. Wanneer men daarbij het enorme aanbod aan jeugdliteratuur in acht neemt, zal men er zich terecht over verwonderen dat de klassieke mythologie zich weet te handhaven. Het voorbije decennium mochten de klassieken zelfs op hernieuwde belangstelling van jeugdauteurs rekenen. Uitgeverij Davidsfonds bevestigt deze trend met 'Kleine klassiekers', een nieuwe reeks bewerkingen van mythologische verhalen. Michael De Cock opent de reeks met De lange weg naar huis, een bewerking van de Odyssee van Homeros, een verhaal dat al meermaals werd herverteld, door Evert Hartman, Simone Kramer en niet te vergeten Imme Dros. Dit laat vermoeden dat de producenten er niet alleen van overtuigd zijn dat het zinvol is om de klassieken te blijven bewerken, maar ook dat er een publiek is voor een nieuwe hervertelling.
"'Kleine klassiekers' brengt oeroude en bekende verhalen voor kinderen van vandaag. Michael De …Lees verder
Bewerking van de 'Odyssee', beginnend bij het vertrek naar Troje. Odysseus vertelt in de ik-vorm aan zijn achtergelaten vrouw Penelope en zoon Makos (Telemachus) zijn wederwaardigheden, over hoe hij door zijn list met het Paard van Troje een held werd, maar vooral over de lange weg terug naar huis met alle gevaren die hij moest overwinnen. Het verhaal, in royale druk, afwisselend in bruine en blauwe letter, leest prettig. Er is een duidelijke hoofdstukindeling; bovendien vormen de illustraties die een enkele of dubbele pagina beslaan rustpunten. De, eveneens bruine en blauwe, silhouetten passen uitstekend bij de sfeer van het verhaal en zijn het bekijken waard. Helaas is voor het felblauwe omslag, met drukke belettering, gekozen voor de dreigende afbeelding van de eenogige reus Polemus, wat de uitgave niet zo aantrekkelijk maakt. Na de bewerkingen van Imme Dros, kan nu een jongere groep kinderen op aangename wijze kennisnemen van dit bekende Griekse epos. Wel verscheen voor praktisch …Lees verder

De lange weg naar huis

In de nieuwe reeks ‘Kleine klassiekers’ brengt het Davidsfonds als eerste boek een bewerking met cd voor kinderen van de Odyssee. Enkele avonturen uit het beroemde epos van Homerus worden hier naverteld: o.a. het relaas van de ontmoeting met de Cycloop Polemus (= Polyphemus), de confrontatie met de god van de winden, het verblijf bij Kirke, de tocht naar de onderwereld, de vaart voorbij de Sirenen en tussen Skulla en Garib (= Charybdis), het oponthoud op het eiland van de zonnegod en de ontmoeting met de koningsdochter Nausikaja (= Nausikaä). Dit alles vertelt Odysseus aan zijn zoon Makos (= Telemachos of Telemachus). Een verminkt klassiek verhaal vol foute namen en anachronismen (vb. rabarbertaart op p. 44). Hopelijk worden andere beroemde verhalen niet op deze manier verkleuterd. De illustraties zijn navenant. Bij het boek hoort nog een luister-cd, een ingekorte versie.

Over Michael De Cock

CC BY 3.0 - Foto van/door Paul Van Welden

Michael De Cock (Mortsel, 25 december 1972) is een Vlaamse acteur en theatermaker. Daarnaast is hij actief als schrijver, vertaler en regisseur. Hij werd bekend met zijn rol als Kristoff Verbist in Thuis, die hij speelde van 1997 tot 2001.

Hij speelde ook nog gastrollen in onder andere Flikken (Olivier Cools & Jan, de echtgenoot van Emma Boon), Sedes & Belli, Spoed en Witse. Hij had ook een gastrol in de politieserie Aspe

Sinds 2006 is Michaël De Cock directeur van theatergezelschap 't Arsenaal in Mechelen. In 2015 behaalde hij voor Veldslag om een hart een Boekenleeuw.

In september 2016 volgde hij Jan Goossens op als hoofd van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Hij wordt ook de voorzitter van filmfestival MOOOV na de editie van 2015.

In 2016 speelde hij een van de hoofdrollen in fictieserie De 16.

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek