Boek
Nederlands

Op blote voeten

Maren Stoffels (auteur)
+1
Op blote voeten
×
Op blote voeten Op blote voeten

Op blote voeten

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
De 16-jarige Sam (ik-figuur) voelt zich niet thuis in haar dorp. Ze wordt verliefd op de nieuwe buurjongen Benjamin en sluit vriendschap met de mysterieuze Elsa. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Op blote voeten
Auteur
Maren Stoffels
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2008
153 p.
ISBN
9789025852009

Besprekingen

Ik hoor hier niet. Ik ben een koekoeksjong, in het verkeerde nest gedropt." Sam, de bijna 16-jarige ik-figuur uit dit boek, voelt zich het buitenbeentje van de familie. Zij gedraagt zich opstandig en heeft vaak ruzie met haar moeder. Aan het begin van de zomervakantie krijgt Sam nieuwe buren bij wie zij zich beter thuisvoelt. Zij voelt zich aangetrokken tot haar buurjongen Benjamin, maar krijgt weinig hoogte van hem. Eerst zoekt hij toenadering, maar daarna doet hij onaardig tegen haar. Als een vriendin van Sam ook een oogje blijkt te hebben op Benjamin, lijkt haar eerste verliefdheid uit te lopen op een gebroken hart. Naast deze liefdesperikelen raakt Sam verwikkeld in een web van problemen. In haar brieven aan Wendy, een jaar geleden nog haar beste vriendin, lucht zij haar hart. Sam post de brieven echter niet, maar bewaart ze in een doos. Zij denkt dat Wendy niets meer met haar te maken wil hebben na hun ruzie.

Er gebeurt veel in Op blote voeten. De eerste verliefdhei…Lees verder
De 16-jarige Sam (ik-figuur) vindt het dorp en haar inwoners waar ze woont, inclusief haar ouders, tien keer niets. Alles draait om de buitenkant. Dan wordt ze verliefd op Benjamin, een nieuwe jongen die door de gemeenschap al verguisd is. En dan is er Elsa, die nooit wil zwemmen en altijd lange broeken draagt. Sam ontdekt haar geheim. Dan laat Sam aan Elsa haar onverstuurde brieven aan ene Wendy lezen. Boek waarin de grillen van de pubertijd (ruzie ouders, verliefd worden, slechte schoolresultaten, etc.) herkenbaar naar voren komen, maar ook het 'geweten' (hoe zaken op te lossen). Met veel vaart geschreven. Een deel van de opbrengst gaat naar de Nederlandse Brandwondenstichting. De jonge auteur (1988) is populair bij een grote groep lezers: met haar debuut 'Dreadlocks & Lippenstift' won ze de Prijs van de Jonge Jury, de Debuutprijs van de Jonge Jury en de Hotze de Roosprijs. Zie ook: www.marenstoffels.nl. Heerlijk meidenboek met soms een serieuze ondertoon. Vanaf ca. 12 jaar.

Op blote voeten

Sam is een opstandig meisje; zij heeft vaak ruzie met haar moeder. Zij voelt zich niet goed in haar vel en denkt dat zij het buitenbeentje van de familie is. Op een dag krijgt zij nieuwe buren: een vrouw met een zoon en een dochter. Sam voelt er zich thuis en met Benjamin klikt het zeer goed. Zij wordt verliefd, maar de stille Elsa wordt ook verliefd op Benjamin. Sam schrijft haar problemen van zich af door brieven te schrijven naar een vroegere vriendin. Deze brieven verstuurt ze nooit. Of doet iemand dat voor haar? Vlot en helder geschreven jeugdboek met zeer herkenbare thema's. De eerste verliefdheid met al de onzekerheden en twijfels van dien is zeer juist beschreven. Verschillende situaties met vriendinnen, haar ouders, Benjamin en zijn familie volgen elkaar vlot op, zodat het verhaal vaart krijgt. De sfeerschepping, de karakters, de verschillende situaties ... alles blijft echter vrij oppervlakkig. De schrijfstijl is al even vlotjes en luchtig. Een leuk verhaal, maar toch een be…Lees verder

Over Maren Stoffels

Maren Inne Stoffels (Amsterdam, 13 januari 1988) is een Nederlandse schrijfster.

Biografie

Ze begon op haar 15e met schrijven van haar gepubliceerde boeken. en in 2006 behaalde Stoffels haar mavodiploma.

Doorbraak en daarna

Op haar 15e besloot Stoffels haar verhalen te sturen naar Uitgeverij Leopold, waar men wel enthousiast was, maar men vond haar nog te jong. Twee jaar later verscheen haar eerste boek, Dreadlocks & Lippenstift, waarmee ze op 17 april 2005 in Utrecht de Prijs van de Jonge Jury en de Debuutprijs won. Na dit debuut volgden Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup, die samen met Dreadlocks & Lippenstift een trilogie vormen over het leven van hoofdpersonage Sofie. Tussen het uitbrengen van Piercings & Parels en Cocktails & Ketchup zitten niet meer dan vier maanden.

Marens volgende boek, …Lees verder op Wikipedia