Boek
Nederlands

Rebel met vleugels : het verhaal van Icarus

Marcel Roijaards (auteur)
+1
Rebel met vleugels : het verhaal van Icarus
×
Rebel met vleugels : het verhaal van Icarus Rebel met vleugels : het verhaal van Icarus

Rebel met vleugels : het verhaal van Icarus

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Titel
Rebel met vleugels : het verhaal van Icarus
Auteur
Marcel Roijaards
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
223 p.
ISBN
9789045114057 (paperback)

Besprekingen

Marcel Roijaards brengt de Griekse mythologische figuur Icarus overtuigend tot leven. Hij behoudt, verandert, voegt toe en gooit overboord wat niet in zijn kraam past en creëert zo een fris en meeslepend jeugdboek waarin de nadruk ligt op opgroeien en de vriendschappen, verliefdheden en onzekerheden die daarbij komen kijken. Toch is de mythische brontekst meer dan een aanleiding voor een typische jeugdroman. De ambigue relatie die Roijaards onderhoudt met de verhaaltraditie zorgt voor verrassing, spanning en vooral veel plezier. Bovendien geeft Roijaards zijn verhaal een filosofische dimensie mee die zeker ook gegrond is in de antieke traditie. De vraag is dus niet alleen wat Roijaards met de antieke bronnen van het verhaal doet, maar ook hoe zijn Icarus verschilt van zijn voorgangers in de jeugdliteratuur.
Een belangrijke breuk met de mythologische traditie is de ontmoeting tussen Icarus en Ariadne. Hun verliefdheid wordt de motor van een reeks spannende avonturen, deels verzonnen…Lees verder
In de bekende mythe is Icarus een antiheld die ten gronde gaat aan zijn eigen hoogmoed. Dit boek belicht een andere kant van hem. Als in een Griekse tragedie wordt zijn verhaal in vijf bedrijven in een leeg theater verteld en herbeleefd door leeftijdgenoten die van alles getuige zijn geweest. Gaandeweg schuiven ook anderen aan die de gaten in het verhaal aanvullen. Hun Icarus is een levensgenieter met lef die zonder concessies te doen zijn eigen weg gaat. Daarmee is hij een inspiratiebron voor zijn vrienden die gevangen zitten in een wereld vol regels. De lezer wordt meegezogen in het spannende verhaal waarin de mythen van Icarus en Theseus zijn verweven: in plaats van Theseus is het nu Icarus die verliefd wordt op Ariadne en de minotaurus in het labyrint van koning Minos moet proberen te verslaan. Op belangrijke momenten zorgt het taalgebruik voor een bijna hypnotisch effect. Zo wordt het wonder van de vliegende Icarus versterkt door een opsomming van wat er verder allemaal gebeurde …Lees verder

Rebel met vleugels

Kreta: derde millennium voor Christus. Zes vrienden verhalen in een openluchttheater welke avonturen ze hebben beleefd met Icarus. Een waaghals was hij, een optimist in alle omstandigheden.
Icarus wordt verliefd op Ariadne, dochter van koning Minos. Wanneer het meisje wordt opgesloten in een toren van het paleis, kan Icarus de wachters verschalken. Icarus’ vader, Daedalus, moet een labyrint ontwerpen voor de Minotaurus. Icarus bedenkt een list om de opgesloten jongens en meisjes te bevrijden en doodt het monster. Hij wordt met zijn vader in het labyrint opgesloten. Op vleugels van vogelveren kunnen ze ontsnappen. Stort Icarus neer of belandt hij in een veld met zonnebloemen?
Theatermaker Roijaards verzint een maffe variant op de oude mythe. Zijn verhaal wemelt van anachronismen: hij geeft zijn personages moderne namen (Kostas, Panos en Matanakis) en hult ze in Romeinse toga’s. Op Kreta at men toen geen watermeloen, werd er niet gesurft en vlogen er geen albatrossen.