Boek
Nederlands

Stuffie

Marc De Bel (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
+1
Stuffie
×
Stuffie Stuffie
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
De twaalfjarige Stuffie wordt door iedereen gepest, waardoor hij erg onzeker is. En omdat hij nog in bed plast, krijgt hij een steeds minder hoge dunk van zichzelf. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Stuffie / Marc de Bel ; met tek. van Harmen van Straaten
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Tingel, 2003
185 p. : ill.
ISBN
90-77060-26-X 9789077060261 (hardback)

Besprekingen

Wat meteen opvalt in de schriftuur van Marc De Bel (geb. 1954) is zijn bijzondere aandacht voor zwakkeren in de maatschappij: onvoorwaardelijk kiest de auteur partij voor het kind, het dier of de natuur. De kinderen in De Bels boeken vormen vaak het doelwit van pesterijen of doen het allesbehalve goed op school (bv. Stuffie in het gelijknamige boek of Alexander in De kracht van Ajajatsoe). In de fantastische wereld van De Bels boeken krijgen ze echter een glansrol toebedeeld. Tegenover de doortastende hoofdpersonages, die sympathie opwekken bij de lezer, plaatst De Bel de volwassenen. Zij worden opgedeeld in twee categorieën: ofwel vertegenwoordigen ze gezag en zijn ze kwaadaardig, ofwel zijn het fantasten en dromers die enig respijt krijgen. Zo wordt de naïeve maar goedaardige oom Harry in De knetterkwabmachine door de kinderen Timmy en Hanne als een held aanbeden, terwijl hun moeder spreekt over een "idioot" en een "straatkat". Ook volwassenen die handelen op het nivea…Lees verder
De eerste 65 bladzijden van dit boek vertellen over het 12-jarige voetballertje Stuffie. Zijn prestaties als doelman kunnen hem weinig zelfvertrouwen verschaffen en ook zijn sociale vaardigheid t.o.v. zijn makkers schiet te kort. Bovendien plast hij nog altijd in bed (het centrale thema). De wat opgewonden stijl en meestal zouteloze grapjes in een overmaat aan woordspelingen doen enigszins afbreuk aan het geheel. Dan komt er een wending in het verhaal: Stuffie krijgt een soort koortsdroom (door een hersenschudding), opgelopen bij zijn keeperswerk. De rest van het verhaal vertelt over de inhoud van deze droom: een stroom van zotheden, amper coherent, vol vreemde namen en figuren, nog steeds woordspelingen, wel dwaas maar zelden of nooit echt leuk. De schrijver ageert in dit gedeelte van het boek tegen machtsmisbruik. Een vergelijking met de Oostbloklanden dringt zich op. Het is de vraag of kinderen dit erin willen/kunnen herkennen. Het laatste hoofdstuk brengt voor Stuffie de oplossing…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties