Boek
Nederlands

Vroem! : het grote autoboek van Karel

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Vroem! : het grote autoboek van Karel
×
Vroem! : het grote autoboek van Karel Vroem! : het grote autoboek van Karel

Vroem! : het grote autoboek van Karel

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Karel speelt graag met auto’s. Wat zijn er veel verschillende voertuigen: op straat, op de bouwplaats maar ook op de boerderij. En welke onderdelen hebben ze allemaal? Prentenboek met kleine en paginagrote eenvoudige kleurenillustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Onderwerp
Vervoermiddelen
Titel
Vroem! : het grote autoboek van Karel
Auteur
Liesbet Slegers
Uniforme titel
Vroem! : het grote autoboek van Karel
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
[52] p. : ill.
ISBN
9789044824216 (hardback)

Besprekingen

Karel houdt van auto’s in alle soorten en maten. Hij laat er een heleboel zien. Dit stevige, grote, vierkante prentenboek voor peuters is zeer gevarieerd, zowel in tekst als beeld. Er staan verhaaltjes in, rijmpjes, en verder vooral veel informatie over allerlei voertuigen. Over hun functie, de wegen waarover ze rijden, de wielen die ze hebben en de onderdelen waaruit ze bestaan. Steeds wordt de peuter erbij betrokken, bijvoorbeeld doordat gevraagd wordt wat niet thuishoort in een illustratie: ‘Wat gebruikt de brandweerman niet bij zijn werk?’ De illustraties variëren in omvang: soms beslaan ze één of twee pagina’s, soms is een bladzijde gevuld met kleine tekeningen. Ze zijn voornamelijk geschilderd in grove penseelstreken en voorzien van dikke zwarte omlijning, zoals we van Slegers gewend zijn. Soms gebruikt ze echter ook collagetechnieken: ze verwerkt foto’s en stoffen in de illustraties. Er zijn veel boeken over Karel en over Kaatje, die ook in dit boek een rol speelt. Andere 'grot…Lees verder

Vroem!

Karel is dol op auto's, van snelle racewagens en 'snelle helpers' (ziekenwagens, brandweerwagens, politiewagens) tot 'snelle werkers' (graafmachines, kraanwagens, tractoren, cementwagens). Al spelend leert Karel waarvoor al deze voertuigen dienen. Het boek is didactisch opgevat: bij duidelijke en kleurige prenten en collages staan zakelijke teksten die de kleuters kunnen stimuleren om te praten en te zoeken. Ze kunnen de prenten natekenen en naspelen wat ze op de prenten gezien hebben. Soms staat er een iets langere beschrijvende tekst en een enkele keer een aanzet tot een versje maar daar is het ritme niet vloeiend. Kraan omhoog/ kraan omlaag/ hier is een groot werk/ vandaag. Wat van deze dingen gebruikt de brandweerman niet bij zijn werk? is een stroeve vraagstelling. 'Welke dingen gebruikt ...' klinkt beter. Omdat het boekje een sterk didactische toon heeft lijkt het me meer geschikt om in een kleuterklas of peutergroep te gebruiken. Vertellen bij de mooie illustraties kan ook t…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia