Boek
Nederlands

Het lied van Europa : roman

Leon De Winter (auteur)

Het lied van Europa : roman

Een man wordt in 2047 verantwoordelijk gehouden voor bloedige opstanden in West-Europa en houdt zich in een Brabants dorpje schuil. Met behulp van een supercomputer probeert hij de gewelddadige dood van zijn zoon, ruim twintig jaar eerder, te wreken.
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
Het lied van Europa : roman
Auteur
Leon De Winter
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2022
425 p.
ISBN
9789048867684 (paperback)

Besprekingen

Je mag ook niets meer zeggen

Het lied van Europa van Leon de Winter begint sterk: overtuigende personages, boeiende thema's. Maar in de loop van de - nogal rommelig uitgewerkte - roman blijkt de schrijver vooral zijn eigen, voorspelbare punt te willen maken.

Sierlijk kutje. Ik vind het eigenlijk wel kunnen. Beauty is in the eye of the beholder, nietwaar? Voor degenen aan wie het literaire relletje voorbij is gegaan: voor Volkskrant Magazine interviewden Sara Berkeljon en Nathalie Huigsloot schrijver Leon de Winter over zijn nieuwe roman Het lied van Europa, waarin gewag wordt gemaakt van een sierlijk kutje. Na enige scepsis daarover veranderde De Winter het in de definitieve versie in een 'sierlijk opgeschoren kutje'. Wat mij betreft geen verbetering: een sierlijk kutje kan alles zijn, een opgeschoren kutje is porno. Maar goed. Nu even over het boek.

Vrijwel alle romans van De Winter kenmerken zich door de grote verhaallijnen die hij trekt, vaak over verschillende continenten en tijdsvlakken. Het geeft zijn werk iets kosmopolitisch, ook doordat er steevast grote maatschappelijke ontwikkelingen opgetekend worden. Zo ook in Het lied van Europa, waarin de broeiende onlusten onder het volk worden beschreven. De samenleving is anno 2…Lees verder

Een dystopische thrillerachtige roman waarin Nico Levi wordt gevolgd. Het is 2047 en hij wordt verantwoordelijk gehouden voor bloedige opstanden in West-Europa omdat hij via zijn blog desinformatie en haatpraat zou hebben verspreid. Hij duikt onder in een Brabants dorp. Met behulp van een supercomputer probeert hij erachter te komen wie zijn zoon in 2025 heeft vermoord. Helder geschreven. Voor een brede tot literaire lezersgroep. Leon de Winter ('s-Hertogenbosch, 1954) is een internationaal bekende Nederlandse auteur, scenarioschrijver, columnist en filmregisseur. Hij schreef tientallen boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen, zoals de Buber-Rosenzweig-Medaille en de Reina Prinsen Geerligsprijs.