Boek
Frans

Le pays des autres : roman. Première partie, La guerre, la guerre, la guerre

Leïla Slimani (auteur)

Le pays des autres : roman. Première partie, La guerre, la guerre, la guerre

In de reeks:
In 1946 vertrekt de Franse Mathilde met haar Marokkaanse man naar een boerderij in Marokko om zijn droom waar te maken. Tegen de achtergrond van het veranderende land, ontbering en verloren idealen probeert ze er het beste van te maken.
Titel
Le pays des autres : roman. Première partie, La guerre, la guerre, la guerre
Auteur
Leïla Slimani
Taal
Frans
Uitgever
Paris: Gallimard, 2020
365 p.
ISBN
9782072887994 (paperback)

Besprekingen

Verliefd, naïef, een tikkeltje verwend en verwachtingsvol volgt de jonge Franse Mathilde haar Marokkaanse man in 1946 naar Marokko om daar zijn droom waar te maken: een bloeiend landbouwbedrijf op de verafgelegen grond van zijn familie. In deze nadagen van het kolonialisme in een vreemd land waar de nationalistische sentimenten oplaaien, tegenslagen elkaar snel opvolgen en ze voortdurend met haar positie van Europese, christelijke vrouw in een gemengd huwelijk wordt geconfronteerd, zoekt Mathilde haar weg. Zwoegend, zingend, wanhopig, extatisch, boos, teleurgesteld en berustend buigt, rekt en verzet ze zich om voort te kunnen gaan. Boeiend, meeslepend familieverhaal, geïnspireerd op de verhalen uit de familie van de auteur. Beschouwend, droog en anekdotisch geschreven vol aandacht voor het landschap, menselijke en culturele verhoudingen en het oog van de tijd. Eerste deel in trilogie ‘Le pays des autres’ (Het land van de anderen). In het Nederlands verschenen als ‘Mathilde’*. De Frans…Lees verder

Over Leïla Slimani

CC BY-SA 3.0 fr - Foto van/door Thibaut Chapotot

Leïla Slimani (Rabat, 3 oktober 1981) is een Frans-Marokkaanse journalist en schrijver. In 2016 heeft zij de Prix Goncourt gewonnen voor haar roman Chanson douce, in het Nederlands vertaald en uitgeven met als titel Een zachte hand.

Levensloop

Leila Slimani is opgegroeid in een Franstalig gezin in Marokko. Haar vader was bankier en een hoge Marokkaanse ambtenaar. Hij was eveneens staatssecretaris en voorzitter van de Marokkaanse voetbalbond. Haar moeder is KNO-arts. Ze is van Frans-Algerijnse afkomst. Leila Slimani heeft twee zussen.

Leïla Slimani doorliep een Franstalige middelbare school in Rabat, het Lycée Descartes. In 1999 ging ze naar Parijs om te studeren aan het Sciences Po. Na haar afstuderen in 2008 werkte ze bij het weekblad Jeune Afrique. Ze schreef vooral over Noord-Afrika. In 2012 nam ze ontslag om zich te wijden aan literair schrijven. Ze bleef tegelijkertijd werken voor Jeune Afriq…Lees verder op Wikipedia

Suggesties