Boek
Nederlands

Kerkhofblommenstraat

Lara Taveirne (auteur)
Titel
Kerkhofblommenstraat
Auteur
Lara Taveirne 1983-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, © 2018
310 p.
ISBN
9789044632408 (hardback)

Besprekingen

Arabella, geboren in 1914 in het Vlaamse Assebroek, is nu 15 jaar. Ze gaat voor twee maanden op de chrysantenkwekerij van haar vader werken. Deze ligt naast het kerkhof waar de dichter Guido Gezelle ligt begraven. Haar moeder heeft een wankele gezondheid en is afwijzend tegen Arabella. Haar vader geeft vol charme leiding aan de dames die op de kwekerij werken en zoals later blijkt, blijft het daar niet bij. Rosette is het moederdier, dan zijn er Clothilde, Berendina met dochter Romanie, even oud als Arabella, de demente Johanna en Maria. Het fotootje van het zesjarige meisje waarvan Arabella altijd dacht dat zij het was, blijkt haar zusje te zijn, dat is verongelukt en waarover nooit gesproken werd. In een schilderachtig decor en in kleurrijke Vlaamse bewoordingen wordt deze kleine historische gemeenschap vol geheimen en onderliggende spanningen op een boeiende wijze weergegeven.

Over Lara Taveirne

Lara Taveirne (Brugge, 1983) is een Vlaamse schrijfster en regisseur.

Biografie

In oktober 2015 won ze met haar debuut De kinderen van Calais (mei 2014) de debuutprijs van de stad Antwerpen, uitgereikt tijdens de jaarlijkse Boekenbeurs. Het boek werd ook genomineerd voor de Bronzen Boekenuil.

Werken

  • De kinderen van Calais (2014, debuut)
  • Hotel zonder sterren (2015)
  • Kerkhofblommenstraat (2018)
  • Pluto (2021)

Trivia

De kinderen van Calais is vrijelijk gebaseerd op een gebeurtenis uit januari 2005: twee meisjes van 14, Clémence en Noémie, sprongen toen van de rotsen in Calais.

Lees verder op Wikipedia