Boek
Nederlands

Gloria

Koen Sels (auteur)
Na de geboorte van zijn dochtertje komt het leven van de vader in een ander perspectief te staan.
Titel
Gloria
Auteur
Koen Sels 1982-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Aalst]: Het balanseer, 2019
156 p.
ISBN
9789079202614 (paperback)

Besprekingen

Een feest van angst en pijn

Roman. Na de stroom van moederboeken in de Nederlandstalige literatuur is er nu een vaderboek. En wat voor één. Koen Sels, die lang de teksten verzorgde bij de houtskooltekeningen van Rinus Van de Velde, schreef met Gloria een dunne, maar grootse roman.

De tweede roman van Koen Sels eindigt zoals de eerste begint: met een doos duploblokken die omgekieperd wordt. Je zou Generator en Gloria dan ook kunnen zien als een tweeluik. Zijn debuut - dat genomineerd werd voor de Bronzen Uil en de Debuutprijs - was een coming-of-ageroman over een jongen die opgroeit in een Vlaamse verkavelingswijk, die zich afzet tegen de traditionele verwachtingen, die vecht voor zijn vrijheid, die de Kempen inruilt voor Antwerpen. Een portret van de auteur als jongeman.

Intussen heeft de schrijver een dochter gekregen en dat dwingt hem om zijn leven te herevalueren. Want hoe rijm je een radicaal romantisch kunstenaarsleven met het vaderschap, met verantwoordelijkheden? Net als haar papa speelt Gloria met duplo, de bouwblokken voor het leven die ze van haar ouders aangereikt krijgt.

Hoofdpersoontje

In schijnbaar losse hoofdstukken vertelt Sels over een jonge vader - hijzelf - en zijn dochter: 'Hij legde het boek weg en zei, onbezonnen ma…Lees verder

Gloria

Eerste zin. Geluk plofte op uit het niets, als pigment, onberegend stoepkrijt.

Waar in het gros van de romans de openingszin iets zegt over wat je te wachten staat als lezer, moet je in Gloria , het tweede boek van Koen Sels, naar de laatste zin kijken, in casu: ‘Gloria kieperde de kist met duploblokken om.’ Het is immers een zin die rechtstreeks verwijst naar de eerste zin uit zijn debuut Generator (2015), genomineerd voor de Bronzen Uil en de Debuutprijs, waarin Sels zichzelf opvoerde als degene die de kist duploblokken omkieperde. De cirkel is gesloten, besef je na het lezen van Gloria , de autobiografische roman over Sels’ dochtertje, dat in de zomer van 2016 werd geboren. Het kind dat hij ooit was, heeft nu zelf een kind op de wereld gezet, en de zoon van weleer is vader geworden.

Waar Generator inging op het langzame wordingsproces van de kunstenaar, die zich los diende te maken van zijn familiale en Kempische wortels tot hij een vrijgevochten, autonoom wezen was, maakt Gloria de omgekeerde beweging. Een dochter krijgen is een o…Lees verder

Gloria is het pas geboren dochtertje van de hoofdfiguur, waardoor zijn leven in een ander perspectief komt te staan in de jaren die volgen tot de kleuterschool. Lange zinnen, associatieve gedachten, beschrijvingen en observaties buitelen door elkaar heen. Voor de lezer is het soms moeilijk de draad vast te houden als het proza overdadig is. Soms is er echter ook een rustig moment tussen vader en dochter. De Vlaamse schrijver, afkomstig uit Turnhout, woont en werkt in Antwerpen als schrijver en criticus. Dit is zijn tweede roman, na 'Generator' (2015). Geen gemakkelijk boek over de relatie van een vader met een jong kind.