Boek
Nederlands

De gele ogen van de krokodillen : roman

Katherine Pancol (auteur), Marc Vingerhoedt (vertaler), Anne Van der Straaten (vertaler)
Titel
De gele ogen van de krokodillen : roman
Auteur
Katherine Pancol
Vertaler
Marc Vingerhoedt Anne Van der Straaten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les yeux jaunes des crocodiles
Editie
2
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
592 p.
Aantekening
Vormt samen met De trage wals van de schildpadden (deel 2) en De eekhoorns huilen op maandag (deel 3) een trilogie
ISBN
9789022326237 (paperback)

Besprekingen

Twee zussen, jonge veertigers, de een mondain stralend, de ander volijverig saai, vormen de kern van een breed uitgemeten, maar onderhoudend familiaal wel en wee met tal van invoelbare personages. Glamourvrouw Iris, getrouwd met society-advocaat Philippe, leidt een leeg leven en doet voorkomen een roman te schrijven, armlastige zus en mediaeviste Joséphine, die net haar lapzwans van een man de deur gewezen heeft, moet die roman nu maar waarmaken. Roem of schandaal, rijkdom of romantiek liggen in het verschiet, al eisen de behendig verweven herinneringen, beslommeringen, obstakels en omgang met kinderen, ouders en wie al niet ook hun tol. Rumoer en emoties te over op deze dwaaltocht naar een zinvolle, geëmancipeerde toekomst! De schrijfster (1954) weet haar journalistieke ervaring uit te buiten en een breed, ontvankelijk lezerspubliek te bereiken. Zo werd dit eerste deel van de familiesaga bekroond met de 'Prix Maison de la presse 2006'. De twee volgende delen van de trilogie ('La vals…Lees verder

Over Katherine Pancol

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Katherine Pancol (Casablanca, 22 oktober 1954) is een Franse romanschrijfster.

Biografie

Katherine Pancol werd geboren in Marokko onder het Franse protectoraat. Ze heeft Moderne Letterkunde gestudeerd, werd later lerares Frans en Latijn, tot ze uiteindelijk journaliste werd.

In 1979 verscheen haar eerste roman, Moi d’abord, een succes dat haar toeliet naar New York te verhuizen en schrijflessen te volgen aan de Columbia-universiteit. Haar tweede roman, La Barbare, verscheen in 1981. Vanaf dan werd ze voltijds schrijfster.

In 2006 boekte haar roman De gele ogen van de krokodillen een daverend succes. Ook de twee andere boeken van de serie, De trage wals van de schildpadden en De eekhoorns huilen op maandag, stelden niet teleur. De romans werden in 25 talen vertaald, waaronder Engels, Spaans, Duits en Chinees.

Bibliografie