Boek
Nederlands

Aluna

Karla Stoefs (auteur)
+1
Aluna
×
Aluna Aluna
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Aluna is de dochter van een Spaanse moeder en een indiaanse vader. Haar geboorte zorgde voor ruzie in de stam. Als Aluna zestien is, wil ze een amulet terugbrengen om de vrede in de stam te herstellen. Maar ze wordt gezien als een buitenstaander. Vanaf ca. 12 jaar.
Onderwerp
Indianen
Titel
Aluna
Auteur
Karla Stoefs
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2018
175 p.
ISBN
9789461318091 (paperback)

Besprekingen

Aluna (16) is de dochter van een Spaanse moeder en een Zintu-indiaan. Door de geboorte van Aluna ontstond er ruzie binnen de indianengroep, omdat enkelen absoluut geen contact wilden met de buitenwereld. Als Aluna zes jaar is, verlaat haar moeder de indianen en gaan ze met haar pleegvader in Bogota wonen. Haar moeder werkt daar voor een trust om de leefomgeving van de indianen te beschermen. Tien jaar later gaat Aluna terug. Ze wil een amulet terugbrengen om de vrede in de stam te herstellen. Maar ze wordt gezien als een buitenstaander en het lijkt erop dat niemand haar wil helpen om bij de heilige plaats van de indianen te komen. De Zintu zijn een fictieve stam, hun verhaal is geïnspireerd op het leven van de Kogui of Kággaba in het hooggebergte van Noord-Colombia. Het verhaal leest prettig. Het is niet alleen spannend, maar het bevat ook veel informatie over het leven van de indianen in Colombia. De auteur deed hiervoor inspiratie op tijdens reizen naar dit land. Zij volgde daar dez…Lees verder

Aluna

Dit verhaal is fictie maar tegelijkertijd worden er enkele gedachten en gebruiken verweven van een indianenvolk dat in het hooggebergte van Noord-Colombia leeft. Het hoofdpersonage Aluna is een zestienjarig meisje. Haar mama is Spaans en haar papa is een Zintu-indiaan. Aluna is tussen de indianen geboren. Haar geboorte zorgt voor onenigheid binnen de indianengroep en als Aluna zes jaar is, verlaat haar mama de indianenstam. Samen met haar pleegvader wonen ze vanaf dan in Bogota. Haar moeder doet nog steeds aan liefdadigheid voor de stam. Ze werkt voor de Zintu Hermitage Trust die opkomt voor de rechten van de indianen die er nog steeds wonen. De indianen zijn opgesplitst in twee stammen. De ene stam sluit zich volledig af van de buitenwereld, de andere stam stelt zich open voor contact. Monica, de mama van Aluna, heeft een amulet in haar bezit die al dertig jaar spoorloos is. Zelf kan ze onmogelijk terugkeren en daarom stuurt ze haar dochter op pad om de amulet terug te bezorgen en…Lees verder

Over Karla Stoefs

Karla Stoefs (Brussel, 1963) is een Belgisch schrijfster van kinderboeken.

Leven

De schrijfster groeide op in Brussel in een groot nest. Ze koos ervoor om toegepaste economie te studeren en kwam terecht in de informaticawereld waar ze op 1 april 1988 haar carrière begon bij Polydata, de IT-dochter van Philips België. Ze begon tijdens haar studies met schrijven om zo het strakke, binaire wereldje van haar beroep even los te laten. Naast kinder- en jeugdboeken schrijft ze ook toneel en kortverhalen.

Werk

Stoefs debuteerde in 2004 met Voor altijd bij jou, waar ze meteen de Kinder- en Jeugdjuryprijs mee won. Het boek over de jonge Hannah die zich moet aanpassen aan haar vreemde familie, zet meteen de toon voor de rest van haar carrière. Ze maakt ook toneel- en kortverhalen en in 2005 werd haar reisverslag over Marokko gepubliceerd.

Ze schrijft vaak verhalen over kinderen die anders z…Lees verder op Wikipedia