Boek
Nederlands

Elizabeth Finch : roman

Julian Barnes (auteur), Ronald Vlek (vertaler)
Neil is op een kruispunt in zijn leven aanbeland wanneer hij besluit om opnieuw plaats te nemen in de collegebanken. De gescheiden vader en gewezen acteur is toe aan een geestelijke opfrisser en schrijft zich in voor de cursus ‘Cultuur en Beschaving’. Vanaf lesdag één raakt hij in de ban van zijn iets oudere professor. Elizabeth Finch doceert in eloquente, rokerige volzinnen over St. Ursula, Goeth
Titel
Elizabeth Finch : roman
Auteur
Julian Barnes
Vertaler
Ronald Vlek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Elizabeth Finch
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
205 p.
ISBN
9789025472672 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Verslingerd aan een toch niet zo geniale lerares

In de nieuwe roman van de Britse schrijver en Man Booker Prize-winnaar Julian Barnes (76) blikt een man terug op een paar decennia fascinatie en adoratie voor een vroegere lerares, niet beseffend dat ieder verhaal een leugen is.

Elizabeth Finch, krijgen we vanaf de eerste paragrafen van de nieuwe roman van Julian Barnes mee, was een mysterieuze, zelfverzekerde en bijzonder erudiete vrouw. Ze droeg klassieke kleren en hield altijd de nodige afstand. Ze was niet ouderwets, maar leek haar tijd ontstegen, immer hoogstaand, onafhankelijk en heerlijk Europees.

Of zo beschrijft Neil haar toch, de verteller van het boek die decennia geleden, toen er van sociale media of laptops nog geen sprake was, een cursus 'cultuur en beschaving' bij haar volgde. Hij was toen midden dertig, een mislukte acteur die champignons was beginnen kweken en zijn vrouw met de noorderzon had zien vertrekken. Zij was degene die, wanneer hij haar over zijn opleiding vertelde, 'Ach, acteur' verzuchtte, 'het volmaakte voorbeeld van kunstmatigheid die authenticiteit tot stand brengt'. En ja, geeft Neil ons na een uitputtende beschrijving van Elizabeth Finch van een pagina of tien nog mee, 'natuurlijk leed ze aan migraine'.

Wantro…Lees verder

Superieure speculatie

Op zijn 76ste hanteert Julian Barnes zijn pen nog steeds met de lichtvoetigheid en speelse slimmigheid van een jonge schrijver.

'Wat als'-geschiedenissen gaan doorgaans niet veel verder terug dan een moordcomplot tegen Hitler, maar het superieure stukje literaire speculatie dat Julian Barnes' nieuwe roman Elizabeth Finch aandrijft, leidt terug tot de tijd van de Romeinen: wat als 'Julianus de Afvallige, de laatste heidense keizer van Rome, die de rampzalige getijdengolf van het christendom heeft proberen te keren' in zijn opzet geslaagd was? Wat dan? 'Stelt u zich de laatste vijftien eeuwen eens voor zonder godsdienstoorlogen, misschien wel zonder op geloof of zelfs maar op ras gebaseerde onverdraagzaamheid.'

Niet dat de Britse Bookerprijswinnaar plots historische fantasy over Romeinse keizers is gaan schrijven. Barnes blijft Barnes en Elizabeth Finch laat zich niet gewillig in een genrehokje proppen. De vraag over hoe de Europese geschiedenis en beschaving er hadden kunnen uitzien zonder de dominantie van het christendom vormt de inzet van een even gelaagd en erudiet als meeslepend en vermakelijk we…Lees verder

Over Julian Barnes

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door WanderingTrad

Julian Patrick Barnes (Leicester, 19 januari 1946) is een Brits schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald; zijn bekendste werk is Flaubert's Parrot uit 1984. Naast zijn eigen naam gebruikt Barnes ook verschillende pseudoniemen zoals Dan Kavanagh, Edward Pygge en Basil Seal.

Biografie

Zijn opleiding genoot hij aan gerenommeerde onderwijsinstellingen zoals de City of London School en het Magdalen College in Oxford. Na zijn opleiding werkte hij als lexicograaf en later als journalist. Hij schreef onder meer recensies voor The Observer en The Sunday Times. Pas later ging hij zich voltijds toeleggen op het schrijven.

Julian Barnes is een broer van de filosoof Jonathan Barnes. Hij was gehuwd met de literaire agent Pat Kavanagh, die in 2008 overleed en over wie hij schreef in Levels of Life (Hoogteverschillen) en aan wie hij ook zijn roman The Sense of …Lees verder op Wikipedia