Na alle ontberingen van de Tweede Wereldoorlog samen te hebben overleefd laat een vrouw in 1945 haar zevenjarige zoon alleen achter op een klein station in Vorpommern.
Titel
De middagvrouw
Auteur
Julia Franck
Vertaler
Goverdien Hauth-Grubben
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Mittagsfrau
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2021
382 p.
ISBN
9789028452046 (paperback)

Besprekingen

De middagvrouw van Julia Franck (geboren in 1970 in Oost-Berlijn, in 1978 uitgeweken naar de Bondsrepubliek Duitsland) werd in 2007 met de Deutscher Buchpreis bekroond. Het werk is nu verschenen in een vlotte Nederlandse vertaling van Goverdien Hauth-Grubben.

De proloog neemt ons mee naar Stettin, waar een hardwerkende jonge verpleegster en haar kind in 1945 geweld en honger trotseren, en naar een treinstation, waar de jonge moeder op de vlucht voor de Russen haar zevenjarige zoon Peter plots op het perron achterlaat en niet meer terugkomt. We beleven dit verhaal vanuit het perspectief van het kind. In de epiloog komt Peter als jonge man nog eens aan het woord: na vele jaren zonder ouderlijke liefde als knecht in het huis van zijn oom te hebben doorgebracht, krijgt hij zijn moeder plots nog eens te zien. Hij kan haar echter niet vergeven en wil niets van haar weten.

In de proloog, een boeiend kortverhaal, wordt een grote spanning opgebouwd: de vraag hoe het komt…Lees verder
Heel boeiende en vaak ook aangrijpende roman in drie hoofdstukken met een proloog en een epiloog. Een moeder van joodse afkomst wil uit het naoorlogse door de Russen bezette Duitse gebied naar het westen vluchten en laat daarvoor haar nog jonge zoontje op een station achter. Zij heeft twee dochters, raakt steeds ernstiger verward en wil niets meer weten van haar ernstig gewonde man, een Duits officier, van wie zij ook op zijn sterfbed eigenlijk geen afscheid wil nemen. Haar dochters proberen haar naar vermogen bij te staan, maar moeten maar zien hoe zij een eigen bestaan kunnen opbouwen. Met de oudste lukt dit maar ten dele, ze heeft steeds meer behoefte aan verdovende middelen en krijgt een hechte relatie met een vriendin, die het ook al moeilijk heeft met zichzelf. De jongste blijkt uiteindelijk de sterkste. Als assistente in een apotheek kan zij haar zus aan het een en ander helpen, ze wil studeren, heeft haar eigen moeilijkheden, moet zich ten dele van zichzelf vervreemden en leid…Lees verder

Over Julia Franck

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Hans Weingartz (de:User:Leonce49)

Julia Franck (Oost-Berlijn, 20 februari 1970) is een Duitse schrijfster.

Levensloop

Julia Franck werd samen met haar tweelingzuster in Lichtenberg, een wijk van Berlijn geboren. Haar moeder Anna Katharina Franck was toneelspeelster en haar vader Jürgen Sehmisch was regisseur. Verder is ze een kleindochter van de beeldhouwster Ingeborg Hunzinger en het achter-achterkleinkind van de kunstschilder Philipp Franck.

In 1978 vertrok haar moeder samen met de vier dochters van Oost-Berlijn naar het Westen, alwaar ze eerst negen maanden in het opvangkamp Marienfelde verblijven moesten. Daarna gingen ze bij de plaats Rendsburg in Sleeswijk-Holstein wonen. Julia Franck ging daar naar de Waldorfschule, waarna ze in 1983 weer verhuisde naar Berlijn om bij vrienden te gaan wonen. In 1991 haalde ze alsnog haar eindiploma van het gymnasium. Vervolgens studeerde ze rechten, oud-Amerikanistiek, nieuwe Duitse literatuur en filosofie aan de…Lees verder op Wikipedia