Boek
Nederlands

De pensionering van meneer Bougran

Als een ambtenaar op 50-jarige leeftijd om gezondheidsredenen, terwijl hij niets mankeert, wordt ontslagen, weet hij niet wat hij moet doen met zijn vrije tijd en ten einde raad richt hij in zijn huis een kamer in precies zoals zijn kamer op het ministerie.
Extra onderwerp
Pensioen
Titel
De pensionering van meneer Bougran
Auteur
Joris-Karl Huysmans 1848-1907
Vertaler
Walter Van der Star
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La retraite de monsieur Bougran
Uitgever
Amsterdam: De Wilde Tomaat, 2019
38 p.
ISBN
9789082995916 (paperback)

Besprekingen

De charme van Huysmans

Twee nieuwe vertalingen tonen hoe grappig en zelfs ontroerend de als conservatief geziene Franse schrijver Huysmans ook kon zijn.

 

'De afkeer van alles wat dom was aan vrouwen had André genezen van de vrouw. Hij verzonk in milde apathie, in een toenemende behoefte om te blijven waar hij was, een soort Vlaamse voldaanheid, lekker in zijn stoel, domweg gelukkig met een volle maag en warme voeten.' Helaas voor André, een half mislukte schrijver die leeft van een kleine rente, duurt dit moment van volmaakt geluk niet lang. Net als zijn beste vriend Cyprien, de drieste, armlastige schilder die dagdroomt van grootse schilderijen waarop niet de natuur, maar de stad wordt verbeeld, kan hij niet mét en kan hij niet zonder.

 

André en Cyprien zijn de hoofdpersonen in een naturalistische, kostelijke zedenroman uit 1881 van Joris-Karl Huysmans (1848-1907): En ménage. Hij is nu voor het eerst vertaald door het duo Martin de Haan en Rokus Hofstede en verschenen onder de prachtige titel Aan de vrouw.

 

­Huysmans, die drie jaar later be…Lees verder

Meneer Bougran, ambtenaar op een Frans ministerie, wordt totaal onverwachts, op 50-jarige leeftijd, met pensioen gestuurd. Zogenaamd vanwege gezondheidsredenen, hoewel hem niets mankeert. Hij protesteert hevig, maar tevergeefs. Zijn werk was zijn lust en zijn leven en nu weet hij niet wat hij moet doen met al zijn vrije tijd. Ten einde raad richt hij in zijn huis een kamer in net zoals op het ministerie en bootst hij zijn oude werk na. Zwervend door Parijs komt hij een vroegere bediende van het ministerie tegen, die hij in dienst neemt. De geestelijke belasting wordt uiteindelijk te groot, hij krijgt een beroerte en komt te overlijden. Vertaling van de tragikomische novelle 'La retraite de Monsieur Bougran', geschreven in 1888 maar pas in 1964 gepubliceerd. Huysmans (1848-1907) is vooral bekend door zijn roman uit 1884 'A rebours' ('Tegen de keer', 1977).

Over Joris-Karl Huysmans

Charles-Marie-Georges Huysmans (Parijs, 5 februari 1848 – aldaar, 12 mei 1907) was een Frans auteur.

Biografie

Huysmans werd geboren uit een Franse moeder en een Nederlandse vader; zijn grootvader was tekenleraar aan de Militaire Academie in Breda en stamde uit een Zuid-Nederlands geslacht van schilders. Om zijn Nederlandse afkomst te onderstrepen publiceerde de auteur onder de naam Joris-Karl Huysmans.

Na de vernederingen en de smart van zijn jeugd (gemarkeerd door het tweede huwelijk van zijn moeder met de protestantse zakenman Jules Og), ving hij een ambtenaarsloopbaan aan die dertig jaar zou duren.

Hij publiceerde in 1874 in eigen beheer de gedichtenbundel Le drageoir à épices. De heruitgave van het jaar daarop verscheen onder een gewijzigde titel, Le drageoir aux épices. Dankzij zijn artikel over L'Assommoir en een roman, Les Sœurs Vatard (1879), won hij Émile Zola voor zich. Hij le…Lees verder op Wikipedia