Boek
Nederlands

Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989

Jonathan Holslag (auteur)
+1
Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989
×
Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989 Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989

Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989

Geschiedenis van de internationale politieke en economische verhoudingen sinds het einde van de Koude oorlog in 1989 met een kritische blik op het handelen van het Westen.
Titel
Van muur tot muur : de wereldpolitiek sinds 1989
Auteur
Jonathan Holslag
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
World politics since 1989
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
429 p. : ill.
ISBN
9789403138114 (hardback)

Besprekingen

Hoe kan het dat na het einde van de Koude Oorlog niet vrije markten en democratie floreren, maar dat nationalisme en autoritaire machten domineren? Die vraag beantwoordt de Belgische politicoloog Jonathan Holslag met een brede analyse van politieke en economische ontwikkelingen van de afgelopen dertig jaar. Na de Koude Oorlog heeft het Westen volgens hem vele kansen laten lopen om zichzelf te versterken. Maar het koos in een mengeling van gemakzucht en hoogmoed voor consumentisme, het ruim baan geven aan grote bedrijven en roekeloze oorlogen. Daardoor konden autoritaire regimes machtiger worden, met name China en Rusland. Een groot deel van het Zuiden bleef arm en vaak verscheurd door geweld. De wereld is na 1989 gefragmenteerder, turbulenter en gevaarlijker geworden. Verfrissend is dat Holslag deze periode zowel vanuit het perspectief van het Westen als dat van andere regio’s beschrijft. Zijn boek heeft een hoge informatiedichtheid, maar is toch toegankelijk. Het biedt stof tot naden…Lees verder

Over Jonathan Holslag

Jonathan Holslag (Sint-Niklaas, 15 juni 1981) is een Belgische politicoloog en Chinakenner.

Vorming

Jonathan Holslag studeerde na zijn humaniora aan het Salvatorcollege van Hamont voor regent geschiedenis en Nederlands. Hij was van 2002 tot 2004 leraar geschiedenis middelbaar onderwijs aan het Sint-Hubertuscollege te Neerpelt. Holslag volgde een tijdlang een opleiding tot onderofficier, die hij niet voltooide. Nadien studeerde hij geschiedenis en behaalde het masterdiploma internationale betrekkingen aan de VUB. Vervolgens schoolde hij zich bij in defensie en geopolitiek aan de Koninklijke Militaire School te Brussel. Hij promoveerde in 2011 tot doctor aan de VUB op het proefschrift China’s regional dilemma: An Inquiry into the Limits of China’s Economic and Military Power of Een onderzoek naar de limieten van de economische en militaire macht van China.

BeroepsactiviteitenLees verder op Wikipedia