Boek Nederlands

Het complot van Laken : historische thriller

Het complot van Laken : historische thriller

Als Belgie͏̈ tijdens de Tweede Wereldoorlog is bezet door de Duitsers, besluit Jef Van Hooff geheim agent te worden en krijgt hij een riskante opdracht.
Titel
Het complot van Laken : historische thriller
Auteur
Johan Op de Beeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Horizon, 2019
595 p., [11 p. platen]
ISBN
9789492958341 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands
E-boek: Nederlands

Besprekingen

De ontvoering van het lief van de koning

Johan Op de Beeck, bekend van zijn boeken over Napoleon en Lodewijk XIV, schreef zijn eerste roman: een historische natuurlijk, over Leopold III. En over de kapper van zijn moeder, die de koning in volle oorlogstijd een belangrijke brief moest overhandigen.

Na de Tweede Wereldoorlog erkende de Belgische overheid 18.716 landgenoten officieel als lid van de actie- en inlichtingendiensten. Zij waren actief geweest in de politieke, economische of militaire spionage, hadden sabotagedaden verricht en ontsnappingslijnen opgezet. Een kwart van hen werd in de oorlog gearresteerd en 10 procent overleefde het niet. Iets meer dan driehonderd mensen werkten voor de Britse Special Operations Executive (SOE), een dienst die door Churchill werd opgezet met het specifieke doel in bezet gebied sabotage te plegen. Een kwart van hen stierf tijdens de dienst.

Een van de mannen die het overleefde, maar wel in Dachau belandde, was Joseph Van Hooff, een Mechelse kapper die na de oorlog zijn schaar en tondeuse weer opnam. Van tijd tot tijd kreeg hij een vrouw met een klein jongetje aan haar zij in de kappersstoel. Dat jongetje was Johan Op de Beeck, inmiddels befaamd als schrijver van succesvolle boeken over Napoleon en Lodewijk XIV. Dat er ooit een bo…Lees verder

Historische roman over de Belgische spion Jef Van Hooff. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt kapper Jef dagelijks geconfronteerd met de Duitse bezetting. Hij besluit via omwegen naar Londen te vluchten en wordt geheim agent. De Belgische regering stuurt hem, samen met een dubbelagente, naar het bezette België met een spannende en gevaarlijke opdracht. De opdracht blijkt moeilijker dan verwacht en de nazi’s zitten ze constant op de hielen. Zal het lukken om alles te voltooien? De Belgische auteur (1977) is voormalig journalist en schreef verschillende bestsellers over Napoleon. Dit is zijn eerste historische thriller. Hij heeft de hoofdpersoon op wie het boek geïnspireerd is persoonlijk gekend: hij was de kapper van zijn moeder. De spanning in de roman wordt goed opgebouwd en de personages mooi uitgediept. De plot is daarnaast goed uitgewerkt. Het is soms echter lastig om de verschillende personages uit elkaar te houden. Achter in de roman zijn een personagelijst, begrippenlijst en br…Lees verder