Boek
Nederlands

Jouw huid : roman

+1
Jouw huid : roman
×
Jouw huid : roman Jouw huid : roman

Jouw huid : roman

Genre:
Titel
Jouw huid : roman
Auteur
Jeroen Theunissen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
253 p.
ISBN
9789403105000 (paperback)

Besprekingen

Een lastige liefde in Brussel

Tegen het decor van een chaotisch Brussel schetst Jeroen Theunissen in Jouw huid de tot mislukken gedoemde liefde van een Welshe expat en een Ghanese jonge vrouw. Iets te veel toevalligheden bevolken deze traag evoluerende roman.

Geen debat dat de Facebook-pennen van literatoren vaker in beroering brengt dan de kwestie of een hedendaagse roman per se maatschappelijk gewicht moet hebben. Zo'n dispuut woedt overigens ook in theaterkringen, bij regisseurs of zelfs bij filmmakers. Waardoor een auteur die zich bij voorkeur aan de zijlijn ophoudt en in de luwte aan zijn fraaie boeken sleutelt, weleens met de nek wordt aangekeken. Maar waarom zou literatuur constant haar brevet van sociale relevantie hoeven voor te leggen?

Ook Jeroen Theunissen (°1977) boog zich drie jaar geleden over de brandende kwestie tijdens een lezing voor het Gentse Studium Generale. "Goede literatuur kan ons door de kracht die ervan uitgaat helpen onze huidige tijd te doorgronden", sprak hij. Maar, voegde hij er genuanceerd aan toe, dat is geen must. Haar maatschappelijke waarde puurt literatuur niet uit een of ander quotum of politiek correct thema. In een interview met Bruzz stelt hij het zo: "Ik probeer verhalen te maken die …Lees verder

Romcommen in het Europees kwartier

Roman.Een vermoeide Europese lobbyist raakt verslingerd op een jonge Afrikaanse met 'een huid van smeltende chocolade'. Maar de fantasie klopt niet.

Lente, zomer, herfst, winter: in de nieuwe roman van Jeroen Theunissen verloopt de liefdesrelatie tussen Ama en Griff volgens het stramien van de romcom. Meteen op de eerste pagina valt Griff binnen in Ama's wankele bestaan als barmeisje in een achtergebleven volkswijk tussen de dealers en hangjongeren. Hij is Brit en geslaagd EU-lobbyist en per ongeluk in deze Brusselse buurtkroeg beland. Na een aantal jaren in de ambtelijke en politieke bubbel wil hij weleens ontdekken in welke stad hij eigenlijk woont. Met een vouwfiets en een boek over Brussel gaat hij op onderzoek uit.

Ama komt uit Accra, de hoofdstad van Ghana, en verblijft illegaal in België. Haar moeder is in de ban van een charismatische godsprediker en heeft geregeld dat Ama met diens geslaagde, welgestelde zoon zou trouwen. Maar zij wil niet, neemt een vliegtuig naar een oom in Duitsland en belandt op een schimmelig kamertje tussen andere illegalen.

Vanaf de eerste pagina draait Jouw huid om Griff, en …Lees verder

Deze Vlaamse auteur (1977) schreef eerder romans, verhalen en gedichten en werd met ‘De omwegen’ genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. In deze nieuwe roman ziet de lezer Brussel door de ogen van Griff, een man die vanuit Wales naar deze stad gekomen is om te werken als lobbyist voor de multinationals. Hij ontmoet Ama, een Ghanese vrouw zonder verblijfsvergunning. Zij gaan een relatie aan en het spanningsveld tussen de twee wordt door Theunissen op stijlvolle wijze uitgewerkt in de verhaallijn. Tegen de achtergrond van wereldstad Brussel krijgt de lezer een inkijkje in de belevingswereld van Griff en die van Ama: langzaam ontvouwt zich een verhaal waarin cultuurverschillen, vooroordelen, identiteit en de kracht van liefde en relationele wederkerigheid de rode draad vormen. De schrijver werkt deze interessante hedendaagse en actuele thematiek op toegankelijke wijze uit. De roman laat zich makkelijk lezen door de ritmische schrijfstijl van de auteur. Geschikt voor breed publiek.

Over Jeroen Theunissen

Jeroen Theunissen (Gent, 1977) is een Vlaams dichter en romancier.

Biografie

Jeroen Theunissen werd geboren in Gent. Hij studeerde Germaanse taal- en letterkunde. Naast schrijver is hij docent tekstanalyse aan de afdeling RITCS van de Erasmushogeschool.

Werk

In 2004 verscheen zijn debuutroman De onzichtbare, volgens het tijdschrift "Knack" "een sociologisch onderzoek in romanvorm". Een jaar later debuteerde hij als dichter met zijn bundel Thuisverlangen. In 2006 verscheen Het einde, een verhalenfresco waarin Theunissen de grenzen van de fictie aftast. In 2008 verscheen Een vorm van vermoeidheid, over een man die naar Patagonië reist. In 2013 verscheen De omwegen. Dat laatste boek stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. In 2015 schreef hij "Hier woon je", een dichtbundel waarin een vader probeert aan zijn zoon uit te leggen hoe de wereld in elka…Lees verder op Wikipedia