Boek
Nederlands

Point Nemo en het drijvende eiland

Drie excentrieke Schotse heren en twee adellijke dames maken een avontuurlijke reis rond de wereld op zoek naar een gestolen diamant.
Onderwerp
Boekcultuur
Titel
Point Nemo en het drijvende eiland
Auteur
Jean-Marie Blas de Roblès
Vertaler
Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'île du point Némo
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2015
383 p.
ISBN
9789046819173 (paperback)

Besprekingen

Een tomeloze futuristische avonturenroman behaaglijk genesteld in de beproefde ambiance van de meestervertellers uit de negentiende eeuw. Centraal in de inventieve stapeling van verhaallijnen staat de diefstal van een unieke diamant uit het Schotse kasteel van Lady MacRae. De vrienden John Shylock Holmes en dandy Martial Caterel met hun toegewijd gevolg en Lady MacRae met haar dochter Verity openen terstond een doldrieste jacht op de snode dader. Waarop een voortdenderende odyssee volgt, dwars door Siberië richting Peking en uiteindelijk vindt de finale plaats op het utopische eiland van kapitein Nemo. Een verdieping hoger in de raamvertelling, want dat is het, blijken de wilde avonturen al te boek te staan, nu immers ter stichting voorgelezen aan het vrouwvolk tijdens hun fabricage van e-readers in een inmiddels failliete sigarenfabriek die is overgenomen door de hitsige heer Wang. Ook daar gonzende onrust! Attractieve plussen zijn zeker ook de intertekstuele bakens die de Franse aut…Lees verder

Over Jean-Marie Blas de Roblès

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Librairie Mollat

Jean-Marie Blas de Roblès (Sidi-bel-Abbès, 1954) is een Franse schrijver, filosoof en archeoloog. Hij won in 2008 de Prix Médicis voor zijn roman Là où les tigres sont chez eux.

Biografie

Jean-Marie Blas (hij voegde er later "Roblès" aan toe, naar Francisco de Robles, de oorspronkelijke uitgever van Don Quichot van Cervantes) werd geboren in het toen nog Franse Algerije. Zijn familie ging later terug naar Frankrijk en woonde achtereenvolgens in de Camargue, Normandië, de Vogezen en de Var. Hij studeerde filosofie aan de Sorbonne en geschiedenis aan het Collège de France. Na zijn studies ging hij naar Brazilië waar hij onderwees en de leiding had van het "maison de la Culture française" in Fortaleza. In 1982 verscheen zijn eerste boek, de novellebundel La Mémoire de riz et autres contes (heruitgegeven in 2011). Het titelverhaal kreeg de prijs van beste novelle van de Académie française.

Nadien ging hij naar Ch…Lees verder op Wikipedia