Boek
Nederlands

Dwars door de dagen : autobiografie

James Salter (auteur), Gerda Baardman (vertaler)
Autobiografie van de Amerikaanse gevechtsvlieger en scenarioschrijver (1929- ).
Onderwerp
Salter, James
Titel
Dwars door de dagen : autobiografie
Auteur
James Salter
Vertaler
Gerda Baardman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Burning the days
Editie
Tweede, herziene druk
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
429 p.
ISBN
9789023491156 (paperback)

Besprekingen

Schrijven, of sterven

MEMOIRES. Met Lichtjaren zorgde hij voor een hoogtepunt in de wereldliteratuur. Zijn schrijven is magisch, weemoedig en gevoelig. Maar toegevingen aan het grote publiek deed hij nooit.

De nog net 89-jarige James Salter is wat men noemt een writer's writer. De New Yorkse schrijver van romans en korte verhalen is in zijn carrière overladen met eerbewijzen en loftuitingen, en evenwel nooit doorgebroken bij het grote publiek, zoals leeftijdgenoten als bijvoorbeeld J.D. Salinger of Jack Kerouac dat deden.

Het is overdreven te stellen dat schrijvers hem meer lezen dan lezers dat doen, maar het is desalniettemin opvallend hoe vaak Salter opduikt als Nederlandstalige schrijvers praten over hun vak. Tommy Wieringa, Ernest van der Kwast, Cees Nooteboom, Frits Abrahams en vele anderen hebben Salter in meer of mindere mate als een voorbeeld genoemd. Salters laatste boek dateert van twee jaar geleden, toen hij na een periode van dertig jaar met All That Is (vertaald als: Alles wat is) een nieuwe, geslaagde roman afleverde.

Salters populariteit valt te verklaren. Enerzijds door de kwaliteit van zijn werk (waarover later meer), anderzijds door hetgeen Salter verte…Lees verder

Schitteren als een god

James Salter, de schrijver vanLichtjaren, giet zijn avontuurlijke leven in fonkelende zinnen in het autobiografische Dwars door de dagen.

Stel dat je leven zich afspeelt op een overzichtelijke lap grond, dat alle dagen op elkaar lijken en dat er niet veel meer is dan het ruisen van de bomen in de voortuin en de was aan de draad achterin, dan zou je nooit een autobiografisch boek als Dwars door de dagen kunnen schrijven. Te weinig variatie, te weinig bravoure en snelheid. Salter reist, ziet mensen komen en gaan, er is geen sprake van stilstand. Zijn leven is er een van onstuitbare beweging en energie. En die energie zit ook in dit boek.

In Dwars door de dagen, dat voor het eerst verscheen in 1997, schrijft hij over de mensen die belangrijk zijn geweest voor hem: sommigen speelden jarenlang een sleutelrol in zijn leven, anderen kende hij slechts voor één avond.

Verwacht geen keurig verslag van alle gebeurtenissen, netjes geordend. Dit boek lijkt nog het meest op een reeks korte verhalen of portretten, aan elkaar geregen door een ik-verteller, Salter zelf. Toch zit er een chronologie in de tekst. Het verhaal…Lees verder

Pas op zijn dertigste begon de schrijver (1926) aan zijn carrière als auteur. Op zijn 71e schreef hij deze autobiografie. Hij begint met een beschrijving van zijn tijd als gevechtspiloot bij de Amerikaanse luchtmacht. Tijdens de Korea-oorlog maakte hij tientallen vluchten in dat gebied. Hij publiceerde een aantal romans en verhalen. Door zijn werk in 'Hollywood' leerde hij vele beroemde mensen kennen, zoals Robert Redford, Roman Polanski en Norman Mailer. In een onopgesmukte stijl weet hij zowel zijn oorlogsvluchten als de vele contacten met mensen indringend en boeiend te beschrijven. Af en toe worden andere namen gebruikt om bekende, nog levende personen niet te kwetsen. Deze autobiografie geeft een beeld van een uiterst interessant leven. De vertaling voldoet aan alle eisen.

Over James Salter

CC BY 2.0 - Foto van/door Tulane Public Relations

James Salter (Passaic (New Jersey), 10 juni 1925 – Sag Harbor in Suffolk County (New York), 19 juni 2015) was een Amerikaanse schrijver van romans en korte verhalen.

Salter was tien jaar lang piloot bij de United States Air Force, maar beëindigde zijn militaire loopbaan in 1957 na de succesvolle ontvangst van zijn eerste roman The Hunters (De jagers). Na een korte carrière als scenarioschrijver en filmregisseur kreeg Salter bekendheid als 'favoriete schrijver van andere schrijvers' toen zijn boek Solo Faces werd gepubliceerd. Pulitzerprijswinnaar Richard Ford, vriend en collega-auteur, schrijft in zijn voorwoord van Salters in 1975 gepubliceerde Light Years: "Onder fictielezers leeft de overtuiging dat niemand betere Amerikaanse zinnen schrijft dan James Salter".

Biografie

Militaire loopbaan

James Salter werd geboren als James Arnold Horowitz. Hij w…Lees verder op Wikipedia