Boek
Nederlands

Het diner

Herman Koch (auteur)
Titel
Het diner
Auteur
Herman Koch
Taal
Nederlands
Editie
21
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2009 | Andere uitgaven
300 p.
ISBN
9789041413680 (gebonden)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Paul en zijn vrouw Claire gaan op restaurant met Pauls broer Serge en zijn echtgenote Babette. Paul heeft er absoluut geen zin in en beschouwt de avond al bij voorbaat als mislukt. Hij ergert zich aan alles en iedereen, niet het minst aan Serge, die kandidaat-premier is en in Pauls ogen het summum van hypocrisie en schone schijn. Maar al snel blijkt er veel meer aan de hand te zijn dan deze kleine ergernissen. De twee koppels hebben iets heel belangrijks te bespreken: de misdaad van hun twee 15-jarige zoons Rick en Michel. Langzaam maar zeker evolueert het gesprek van zomervakanties en bioscoopbezoeken naar de onafwendbare beslissing die moet worden genomen.
In de eerste honderd bladzijden van Het diner leren we een grappige, en vooral heel menselijke Paul kennen, die met zijn eigenzinnige ideeën de sympathie én empathie van de lezer weet te winnen. Wanneer je beetje bij beetje te weten komt dat Pauls zoon Michel iets ernstigs heeft misdaan, en dat Paul niet goed weet hoe …Lees verder
De structurering van deze roman van Herman Koch (1953) volgt de gangen van een diner. Dineren is oorlog en dat zullen we weten. In een toprestaurant komen vier mensen samen: de ik-figuur, Paul, een afgekeurd docent, en zijn echtgenote; zijn broer, beoogd minster-president, met ook zijn vrouw. Irritaties hopen zich vanaf het begin in het hoofd van Paul op. Zij gelden zijn broer, maar ook het restaurant. Met de wereld van de haute cuisine wordt meedogenloos afgerekend. Hilarische observaties, maar ook innerlijk commentaar op gespreksonderwerpen, roepen het Jiskefet-verleden van Koch in herinnering. De kinderen van de dinergangers hebben een wandaad begaan. Hoe daarmee om te gaan? Hoe ver ga je als ouders in het toedekken van de gruweldaden van kinderen? Hoe waarborg je geluk en toekomst? In agressie is Paul eerder over de schreef gegaan. Is zijn zoon genetisch bepaald? Zorgvuldig doserend werkt deze roman naar een apotheose. Een verontrustende, maar ook humoristische roman. Stilistisch …Lees verder

Over Herman Koch

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Herman Huibert Koch (Arnhem, 5 september 1953) is een Nederlandse televisie- en radiomaker, acteur en schrijver. Als acteur is Koch vooral bekend van de televisieserie Jiskefet.

Biografie

Koch werd geboren in Arnhem en verhuisde met zijn ouders op zijn tweede naar Amsterdam-Zuid. Zijn middelbare school begon hij op het Montessori Lyceum, en hij werd aldaar wegens wangedrag verwijderd.

Hij is bekend als televisiemaker en acteur in de televisieserie Jiskefet, schrijver van romans en korte verhalen, en is columnist voor onder andere de Volkskrant. In de jaren 80 maakte hij sketches en parodieën voor het radioprogramma Borát, die hijzelf in een interview in NRC Handelsblad omschreef als 'interviews met mezelf'. In 2005 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Hij is getrouwd met schrijfster Amalia de Tena . Samen hebben zij een zoon.

Zijn literaire romandebuut was Lees verder op Wikipedia