Besprekingen

Met Joke De Vloed publiceerde Guy Didelez eerder al Zwanenzang (De Leeswelp 2006, p. 24) en De vis in de boom (Afijn, 2004), die resp. geschikt waren voor kinderen vanaf negen en zes. Zoete wraak is bedoeld voor pubers. Het is al winter wanneer Hester als nieuwe leerlinge in het vierde middelbaar komt. Haar gothic outfit maakt de klassenleidster Stefanie meteen alert. Wanneer Hester ook nog de aandacht van de stagiair Nederlands trekt en met de hoofdrol in het toneelstuk Antigone dreigt te gaan lopen, grijpt Stefanie in. Ze pikt Hesters dagboek en treft haar in datgene dat haar het liefst is: haar troeteldier, Maarten? een rat.

Het uitgangspunt van dit boek had een stevige plot kunnen opleveren: Hester, die na de zelfmoord van haar moeder door iedereen verlaten voelt, vooral dan door haar drankzuchtige vader, zoekt troost bij een leraar. Zowel de uitwerking als de taal zijn echter puberaal en vrij ongeloofwaardig. De interessante link tussen Hester e…Lees verder
Hester is nieuw op school en ziet er opvallend uit. Dat wordt haar niet in dank afgenomen door een aantal klasgenoten. Als de nieuwe stagiair haar dan ook nog lijkt te zien zitten, is een van hen uit op wraak. Hester heeft het intussen moeilijk met het verwerken van de dood van haar moeder en vreest dat ze ook haar vader dood zal aantreffen. Goed en spannend geschreven jeugdroman van de bekende Vlaamse auteur in samenwerking met een theatertekstschrijfster. Ze geven een perfect beeld van hoe het er aan toe gaat in een klas: de populaire klasgenoten delen de lakens uit en weten anderen te manipuleren om dingen te doen. Het verdriet van Hester weten ze goed invoelbaar te maken. De dood van haar moeder heeft haar zo'n angst ingeboezemd dat Hester het nauwelijks kan benoemen, behalve in haar dagboek. Een ander goed getroffen detail is de doorgewinterde leraar Nederlands die een keer zo nauw betrokken is geweest bij een 'probleemleerling' dat hij er huiverig voor is geworden en zich afslui…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia