Boek
Nederlands

Boeven en blunders

Guy Didelez (auteur), Frank Pollet (auteur)
+1
Boeven en blunders
×
Boeven en blunders Boeven en blunders
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Is er ooit al een inbreker in slaap gevallen tijdens zijn 'werk'? Werd de Eiffeltoren echt tot tweemaal toe verkocht als schroot? Het antwoord op al deze vragen vind je in dit boek vol waargebeurde verhalen.
Onderwerp
Criminaliteit
Titel
Boeven en blunders
Auteur
Guy Didelez Frank Pollet
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2011
214 p.
ISBN
9789022325940 (paperback)

Besprekingen

Guy Didelez en Frank Pollet hebben de smaak van de bijzonder bizarre verhalen goed te pakken en brengen met Boeven en Blunders reeds hun derde editie binnen de ‘Rarifeiten'-reeks. Opnieuw kan menig jong lezer z’n ogen vol ongeloof opentrekken bij het lezen van de soms erg grappige, maar steeds waargebeurde verhalen in deze pocket. Deze keer buigt het auteursduo zich over de ‘stoere’ verhalen van inbrekers, boeven, hackers en andere zootjes ongeregeld.
Boeven en schurken zijn klaarblijkelijk dankbare personages wanneer het gaat over hun stommiteiten en blunders. Daders worden daardoor soms slachtoffers of net omgekeerd, en dat maakt het allemaal best wel spannend of net heel komisch. De 59 verhalen in deze thematische ‘Rarifeiten’-publicatie zijn weer om het gekst en lijken vaak heel ongeloofwaardig. Zo gaat één van de verhalen over een man, Gustave Lustig, die tot tweemaal toe de Eiffeltoren verkocht als 7300 ton ijzer en staal, als schroot dus. Hij nam daarbij zelfs een v…Lees verder
De verkoop van de Brooklyn Bridge en van de Eiffeltoren zijn twee van de leukste en informatiefste oplichtersverhalen uit deze informatieve bundel. Actuele en historische nieuwsfeiten die betrekking hebben op bizarre overvallen, inbraken, oplichters en politie achtervolgingen zijn bewerkt tot korte stukjes met een humoristische draai aan het einde. De opdeling van de 59 mini-verhalen in korte hoofdstukken per thema geeft enig verband aan de grote verzameling. Sommige verhalen geven de lezer ongemerkt wetenswaardigheden mee. De handzame, compact vormgegeven, bundel zonder illustraties houdt daarmee het midden tussen een moppenboek en een deel uit de serie 'Waanzinnig om te Weten'. Daarmee is het bij uitstek geschikt voor dezelfde doelgroep van jongens die verzot zijn op weetjes en waargebeurde verhalen. Verder is de uitgave geschikt voor encyclopedielezers die niet graag een echt leesboek ter hand nemen. Die nemen in hun weetgierigheid dan misschien ook het af en toe moeilijke taalgebr…Lees verder

Over Guy Didelez

CC BY 3.0 - Foto van/door PieterDP

Guy Didelez (Merksem, 23 juni 1952) is een Vlaams schrijver van jeugdverhalen, toneel en scenario's. Hij is ook actief lid van toneeluitgeverij De Scriptomanen. Didelez werkte onder anderen samen met de schrijver Frank Pollet.

Biografie

Didelez werd leraar Nederlands om veel met taal bezig te kunnen zijn. Tijdens zijn legerdienst schreef hij een boek dat uitgeverij Heideland-Orbis jaren later uitgaf: verhalenbundel Moordende verhalen. Zijn goede en vooral minder goede ervaringen met uitgeverijen bundelde Didelez later in het Swartenbroekx uitgeverijen. Van het schrijven voor volwassenen had Didelez even genoeg. Op aanraden van zijn jeugdvriend en collega-schrijver Patrick Bernauw begon hij jeugdboeken, toneel, hoorspelen en scenario's te schrijven. In 1988 werd zijn jeugdboek Raspoetin bekroond met Trofee van de Grote Jury voor het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Met het collectief Plot…Lees verder op Wikipedia