Boek
Nederlands

Rikki wil een kerstboom

+1
Rikki wil een kerstboom
×
Rikki wil een kerstboom Rikki wil een kerstboom

Rikki wil een kerstboom

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Rikki haalt zijn drukke vader over om samen een kerstboom te gaan kopen. Prentenboek met paginagrote illustraties in vrolijke winterkleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Konijnen
Titel
Rikki wil een kerstboom
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2004
[28] p. : ill.
ISBN
90-448-0343-3 9789044803433 (hardback)

Besprekingen

Omdat het bijna Kerstmis is, wil Rikki een kerstboom, maar wanneer hij samen met papa de zware boom over de berg moet sleuren, loopt het mis. Daarom besluiten papa en Rikki van de nood een deugd te maken en ze beginnen een heus sneeuwballengevecht. De kerstboom laten ze even voor wat hij is, tot het moment is aangebroken om naar huis terug te keren...


Elk nieuw boek over Rikki is weer een beetje genieten. Ook dit verhaal biedt jonge kinderen heel wat herkenningspunten. Die kinderen kunnen zich zo inleven in het charmante konijntje dat samen met zijn papa een spannende sneeuwrace houdt en daarna nog eens optreedt in een echt sneeuwcircus. De gebeurtenissen rond Rikki worden visueel ondersteund door enkele krachtige en trefzekere tekeningen die heel ongedwongen overkomen en meteen de juiste sfeer weten te scheppen. Met het verhaal richt de auteur zich ook tot ouders die vaak te weinig tijd maken voor hun kind.

[Sofie De Jonckheere]
Samen met zijn vader, die eigenlijk niet wil omdat hij het veel te druk heeft, gaat konijn Rikki een kerstboom kopen. Deel uit de 'Rikki'-serie met een hedendaags thema; druk, druk, druk waardoor familie, vrienden en het genieten van gewone dingen vergeten worden. Rikki wil zijn vader van alles laten zien, maar het enige antwoord dat hij krijgt is 'opschieten'. Pas als ze samen in de sneeuw vallen, laat pa zijn werk los en doen ze samen spelletjes. Paginagrote acrylverfillustraties waar veel op te zien is en die, met name door het kleurgebruik, een winterse sfeer ademen. Onder of boven aan de bladzijde staat de vier- tot zesregelige vlotte tekst met soms een 'ouderwets' woord (pardoes). De tekst is gedrukt in een schreefloze letter. Leuk prentenboek voor kleuters aan wie het thema waarschijnlijk voorbijgaat, maar die zullen genieten van het verhaal over de sneeuw en de kerstboom. Vanaf ca. 4 jaar.

Rikki wil een kerstboom

Kerstmis nadert en bij Rikki thuis staat nog steeds geen kerstboom. Papa heeft het veel te druk. Maar vandaag staat Rikki met de sjaals al klaar en na lang aandringen geeft papa toe om er gauw eentje te kopen. Rikki vindt het fijn om met papa in de sneeuw te stappen. Papa heeft echter geen oog voor al het leuks dat Rikki ziet in de sneeuw. Papa neemt ook zomaar de eerste de beste boom die hij ziet, maar Rikki verzet zich en kiest een grotere. Ze binden hem op de slee en trekken hem de heuvel op, want papa wil geen tijd verliezen. Maar het touw schiet los en Rikki en papa tuimelen in de sneeuw en rollen holderdebolder de heuvel af. Rikki giert van het lachen wanneer hij papa helemaal onder de sneeuw ziet zitten. Papa schiet ook in een lach en ze gooien sneeuwballen naar mekaar. Ze maken een reuzensneeuwbal en afdrukken van elkaar in de sneeuw. Papa is gelukkig dat hij even zijn drukke leven heeft vergeten en plezierig gespeeld heeft met zijn zoon. Prentenboek uit de reeks van Rikki…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max