Boek
Nederlands

Rikki heeft een plan

+1
Rikki heeft een plan
×
Rikki heeft een plan Rikki heeft een plan

Rikki heeft een plan

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Titel
Rikki heeft een plan
Auteur
Guido Van Genechten
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2015
[28] p. : ill.
ISBN
9789044826630 (hardback)

Besprekingen

Het is een bijzondere dag, want mama is vandaag jarig! Rikki heeft een plan bedacht om het mooiste cadeau voor zijn moeder te halen. Het is een groot plan, en het is ook wel een klein beetje gevaarlijk. Dus of dat nu zo verstandig is…? Rikki is een (inmiddels welbekend) jongensachtig konijntje dat al in vele prentenboeken* de hoofdrol speelt. Kleuters zullen zich gemakkelijk kunnen vereenzelvigen met dit vriendelijke diertje. De dubbele pagina's vullende illustraties zijn zacht en vriendelijk. Ze zijn opgezet in zwarte lijnen op een vaag ruitjespapier en zijn ingekleurd met verf in heldere en sprekende kleuren. De korte, eenvoudige teksten zijn neergezet in een zwart, schreefloos lettertype en zijn beurtelings boven of onder de tekening geplaatst. Ze zijn eenvoudig en sluiten qua taal goed aan bij de beoogde doelgroep. Mooi verzorgde uitgave die bij kleuters gegarandeerd in de smaak valt. Vanaf ca. 4 jaar.

Rikki heeft een plan

De boekjes over konijntje Rikki zijn ondertussen alombekend. De kenmerkende prenten waarin Van Genechten dikke, zwarte contourlijnen gebruikt en zachte pastelkleurtjes als invulling, zijn voor menig kleuter een herkenningspunt. De verhalen worden altijd stapsgewijs en duidelijk opgebouwd en bevatten niet zelden een moraal. Zo ook in dit boek, waarin het draait om voorzichtig zijn.

Rikki was immers niet voorzichtig genoeg toen hij voor zijn mama’s verjaardag bloemen ging plukken. Hij vertelt zijn mama niet wat hij gaat doen en liegt dat hij bij Anni gaat spelen. Onderweg naar de weide vol veldbloemen kijkt hij heel goed uit. Hij zoekt naar herkenningspunten en past op voor verschillende natuurlijke hindernissen. Toch vergeet hij één ding. Hij is met een ladder over een muurtje geklommen, maar kan niet terug omdat hij de ladder vergat te verplaatsen. Gelukkig staat mama hem, ongerust, op te wachten en helpt ze Rikki over het muurtje. Ze vindt de bloemen van Rikki heel mooi…Lees verder

Over Guido Van Genechten

Guido Van Genechten (Mol, 19 augustus 1957) is een Vlaamse auteur en illustrator. Guido Van Genechten is wereldwijd bekend met zijn prentenboeken.

In 1995 verscheen In het donker het eerste in een inmiddels omvangrijke reeks prentenboeken voor peuters en kleuters. Het bekendste figuurtje door hem ontworpen is waarschijnlijk het konijntje met het slap oortje Rikki.

Guido Van Genechten studeerde typografie en werkte jarenlang in de grafische sector, waar hij vooral bezig was met lay-out en montage. Intussen volgde hij lessen tekenen, schilderen, grafiek en fotografie aan de kunstacademie van Mol.

Zijn prentenboeken verschenen in vele talen. In 2010 is zijn prentenboek Wiebelbillenboogie prentenboek van het jaar 2010 en staat centraal in de Nationale Voorleesdagen.

Bibliografie

Kijk je mee

  • Tamme beestjes (Clavis)
  • Wilde beestjes (Clavis)

Max