Boek
Nederlands

De Kremlinfluisteraar : roman

Deze verontrustende roman voert de lezer naar het duistere hart van de macht in Rusland, waar oligarchen en andere vertrouwelin-gen elkaar de tent uit vechten, en waar Vadim Baranov de primaire ideoloog achter het Poetinregime is geworden. Geweld, manipulatie en desinformatie vormen de basis van Poetins macht, aldus Bara-nov, en aan hem de taak om deze chaos te orkestreren. Zijn vorige leven al
Onderwerp
Rusland, Macht
Extra onderwerp
De Morgen, Boeken
Titel
De Kremlinfluisteraar : roman
Auteur
Giuliano Da Empoli
Vertaler
Hans E. van Riemsdijk
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le mage du Kremlin
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022
254 p.
ISBN
9789025473891 (paperback)

Besprekingen

Boek van de week

In De Kremlinfluisteraar tekent Giuliano da Empoli een beklijvend portret van de Russische president Poetin via de monoloog van een gedumpte spindoctor. Een ijzersterke roman maar ook een genadeloze karakterstudie, die tegelijk een wake-upcall is.

Als een speer is de Italiaans-Zwitserse auteur Giuliano da Empoli (49) naar het firmament van de Franse literatuur geschoten. Zijn debuut De Kremlinfluisteraar is sinds verschijning begin dit jaar niet meer uit de bestsellerlijsten weg te branden, met dank aan de oorlog in Oekraïne. Bovendien werd de roman onlangs bekroond met de Grand Prix de l'Académie française en miste hij op één stem na de Prix Goncourt. Nu al is er een Nederlandse vertaling.

Geen wonder: Da Empoli zit met zijn boek de politieke gebeurtenissen even dicht op de huid als een klimaatklever een schilderij van Van Gogh. Aan de hand van het personage Vadim Baranov biedt hij een genadeloze en soms ronduit visionaire inkijk in de cenakels van de Kremlin-macht. Baranov is dan ook overduidelijk geboetseerd naar Vladislav Soerkov, die bekendstond als 'de grijze kardinaal van het Kremlin' of 'Poetins Raspoetin'.

Tot hij begin 2020 bruusk aan de dijk werd gezet. Soerkov gold n…Lees verder