Boek
Nederlands

Op reis met meneer Big : het grote voorleesboek

Gitte Spee (auteur)

Op reis met meneer Big : het grote voorleesboek

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Vier verhalen over meneer Big die allerlei avonturen beleeft. Met veel paginagrote kleurrijke illustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.
Bevat
Extra onderwerp
Voorlezen, Lire à haute voix
Titel
Op reis met meneer Big : het grote voorleesboek
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2010
156 p. : ill.
ISBN
9789048804351 (hardback)

Besprekingen

Op reis met meneer Big bundelt vier (elders) eerder verschenen verhalen. Centraal staat Bigs nieuwsgierigheid: naar de maan, naar de dagenlang verdwenen zon, naar de zeebig of naar 'wat daar is, [...] daar, achter de bergen'. In elk verhaal onderneemt meneer Big een avontuurlijke reis, gesteund of weggelachen door zijn trouwe vrienden Schaap en Olifant. Big reist met een zelfgemaakte raket naar de maan ('Meneer Big gaat naar de maan'), vliegt met albatros naar de verloren gewaande zon ('Meneer Big gaat naar de bliksem'), duikt met een inderhaast gebouwde duikboot naar de zeldzame zeebig ('Meneer Big gaat naar de haaien'), en trekt met schaap naar 'de wijde wereld' in 'Meneer Big en de wijde wereld'. Zoals de kleuterboekentraditie het wil, eindigen de verhalen gezellig thuis, met lekkers en sterke verhalen voor de thuisblijvers.

De vier verhalen zweven tussen realisme en fantasie en zetten subtiel aan tot denken. Terwijl de nieuwsgierigheid en belevenissen van Big het ve…Lees verder
Verhalenbundel met vier verhalen over de gepersonifieerde meneer Big en zijn vrienden Schaap en Olifant; de verhalen zijn eerder los verschenen. Ze zijn aan elkaar gerelateerd door het gemeenschappelijke thema (avontuur), dezelfde logische opbouw en het terugkerende napraten bij een kopje thee. De statische karakters van de drie hoofdpersonen zijn voor jonge kinderen overzichtelijk. Het diepe verlangen van Big naar avontuur is mooi beschreven. Oudere kinderen zullen afwisseling en een complexere verhaallijn missen. De regels zijn kort en niet rechts uitgelijnd. Het lettertype is duidelijk en de bladspiegel oogt rustig. Dit zal kinderen aanmoedigen om zelf te lezen. De illustraties in wisselend formaat zijn magnifiek. Ook hier terugkerende elementen zoals de laarsjes van Big en Schaap. Het kleurgebruik maakt kunstwerken van de aquarellen. De auteur heeft vele kinderboeken geschreven en geïllustreerd, waarvan sommige in het buitenland zijn verschenen. Een aanrader, zowel wat betreft tek…Lees verder

Op reis met meneer Big

Meneer Big houdt van reizen en avontuur. Met een raket vliegt hij naar de maan en brengt een stukje maansteen mee naar huis, op de rug van een albatros vliegt hij door de wolken om te kijken of de zon er nog wel is, in een duikbootje gaat hij in de donkere diepzee op zoek naar een zeldzame zeebig en samen met Schaap trekt hij de wijde wereld in. Onderweg ontmoet hij de vreemdste dieren, maar twee figuren keren altijd terug: Schaap, altijd lief, zorgzaam en geïnteresseerd in wat Big nu weer van plan is en Olifant die altijd een beetje met hem lacht. Elk deel sluit af met een gezellig onderonsje tussen de drie vrienden aan tafel met een kopje thee en een koekje.
In dit grote voorleesboek zijn vier reeds eerder verschenen boeken over meneer Big verzameld: ‘Meneer Big gaat naar de maan’, ‘Meneer Big gaat naar de bliksem’, ‘Meneer Big gaat naar de Haaien’ en ‘Meneer Big en de wijde wereld’. Het zijn grappige verhalen, een beetje spannend en avontuurlijk, met een bijzondere dosis fant…Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen