Boek
Nederlands

Meneer Big en de wijde wereld

Gitte Spee (auteur)
+1
Meneer Big en de wijde wereld
×
Meneer Big en de wijde wereld Meneer Big en de wijde wereld

Meneer Big en de wijde wereld

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Meneer Big trekt met zijn vriendin Schaap de wijde wereld in en ontdekt dat zijn eigen huisje daartoe ook behoort. Prentenboek met expressieve tekeningen in kleur. Vanaf ca. 5 jaar, voorlezen vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Fantaseren, Reizen
Titel
Meneer Big en de wijde wereld
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2004
38 p. : ill.
ISBN
9789021618968 (hardback)

Besprekingen

In Meneer Big gaat naar de haaien brengen Meneer Big, Schaap en Olifant een bezoekje aan de dierentuin. Ze zien er allemaal dieren: zeehonden, zeekoeien, maar geen zeebiggen. Meneer Big is er heilig van overtuigd dat zeebiggen ook bestaan en na een bezoekje aan de bibliotheek, waar hij het oude boek 'Zeldzame Zeedieren' leest, staat zijn besluit vast: hij gaat naar de diepzee, op zoek naar de zeebig. Helemaal alleen gaat hij op reis onder water, want Schaap en Olifant lachen hem alleen maar uit. Het wordt een zeer spannende reis, met haaien die zijn duikboot aanvallen, een vriendelijk zeemonster dat hem redt, pratende zeeanemonen en uiteindelijk, in de diepe diepte... (jawel), de zeebig. Een vriendelijk, lichtgevend wezen dat erg op zijn rust is gesteld. Meneer Big belooft plechtig niemand over zijn bestaan te vertellen, want "ik wil juist dat niemand weet dat ik besta, ik wil niet in een vissenkom, of in de pan als lekker hapje". En al zijn Olifant en Schaap zeer blij als mene…Lees verder
Meneer Big trekt samen met vriendin Schaap de wijde wereld in. Beantwoordend aan het maar al te bekende menselijke verlangen naar geluk dat zich altijd elders bevindt, trekken ze door het bos en over de kale bergen. Ze komen op een kale, uitgestrekte zandvlakte terecht, waar even later een hevige zandstorm uitbreekt. Big en Schaap raken elkaar kwijt en vallen uitgeput en met droge mond neer. Een gier ontdekt meneer Big, geeft hem lekkere sappige cactusvruchten te eten en laat hem vanuit een positie hoog in de lucht de wijde wereld zien. Meneer Big ziet heel in de verte zelfs zijn eigen huisje. Wanneer Schaap even later weer gevonden wordt, besluiten ze om toch maar weer terug te gaan naar huis, want per slot van rekening maakt ook het eigen huis deel uit van de wijde wereld. Poëtische vertelling die verteld wordt in eenvoudig, maar treffend Nederlands. Zachte, passende illustraties (aquarel en pastel), die qua formaat soms een pagina en soms twee pagina's beslaan, afgewisseld met wat …Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen