Boek
Nederlands

Meneer Big en de spookridder

Gitte Spee (auteur)
+1
Meneer Big en de spookridder
×
Meneer Big en de spookridder Meneer Big en de spookridder

Meneer Big en de spookridder

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Meneer Big en Schaap gaan op zoek naar een schat. Daarvoor moeten ze naar het eiland van de spookridder. De zoektocht verloopt niet zonder hindernissen. Prentvertelling met sprekende tekeningen in kleur. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Meneer Big en de spookridder
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2007
56 p. : ill.
ISBN
9789048800063

Besprekingen

Meneer Big beleefde samen met zijn vriendjes al heel wat avonturen. Na o.a. Meneer Big gaat naar de maan (Ploegsma, 2003), Vrolijk Kerstfeest, meneer Big! (Moon, 2007) en Meneer Big en het gouden ei (Pimento, 2007) is er nu Meneer Big en de spookridder . Samen met zijn vrienden Olifant en Schaap beleeft de olijke meneer Big de wildste avonturen. In Meneer Big en de spookridder gaat hij samen met Schaap op zoek naar de schat op het eiland van de spookridder. Ze lenen een boot van Sjaan, die zelf te bang is om mee te gaan. Na veel gezwoeg komen ze eindelijk op het eiland van de spookridder aan, waar allerlei avonturen wachten. De sfeer van het hele verhaal wordt goed weergegeven in de leuke illustraties. Big, Schaap en de andere dieren worden op een elegante manier vormgegeven, met oog voor de details. De dieren worden menselijk voorgesteld: sommigen hebben kleren aan, andere schoenen. Toch krijg ik het niet echt warm van dit boek: het verhaal klopte n…Lees verder
Dit is het zesde deel in de serie over meneer Big*. Meneer Big en Schaap gaan op zoek naar een schat. Maar daarvoor moeten ze naar het eiland van de spookridder. De zoektocht verloopt met hindernissen en bovendien knellen de laarsjes van Schaap nogal. De dieren in het verhaal hebben menselijke eigenschappen. Bijzonder is dat Big ‘meneer Big’ wordt genoemd, maar dat Schaap geen ‘mevrouw Schaap’ wordt genoemd. Voor de titels van de prettig korte hoofdstukken is een wisselende, bij het hoofdstuk passende kleur gebruikt. De illustraties zijn fantastisch: ze geven de sfeer van het verhaal precies weer. De techniek lijkt op houtskool met aquarel. Veel aandacht is besteed aan het kleurgebruik. Sommige illustraties staan naast of tussen de tekst, andere op twee pagina’s. De breedte van de teksten is aangepast aan de illustraties. De tekeningen staan centraal, maar het verhaal mag er zeker zijn: het is spannend en origineel. Het verhaal is te volgen op de schatkaart voor en achter in het boek…Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen