Boek
Nederlands

Maigret en het dode meisje

Ook verschenen als Maigret en de blauwe avondjapon

Georges Simenon (auteur), Rokus Hofstede (vertaler)
+1
Maigret en het dode meisje
×
Maigret en het dode meisje Maigret en het dode meisje

Maigret en het dode meisje

Ook verschenen als Maigret en de blauwe avondjapon

Genre:
Als een jonge vrouw dood wordt gevonden in een uitgaanswijk van Parijs speurt commissaris Maigret onvermoeibaar naar haar identiteit en leefomstandigheden.
Extra onderwerp
DET, Maigret ; personage
Titel
Maigret en het dode meisje
Ook verschenen als
Maigret en de blauwe avondjapon
Auteur
Georges Simenon
Vertaler
Rokus Hofstede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Maigret et la jeune morte
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
189 p.
ISBN
9789023495208 (paperback)

Besprekingen

Nog vermoeid van een vorige zaak stort commissaris Maigret zich op een nieuwe zaak. Die betreft de moord op een jonge vrouw die in avondtoilet op straat is gevonden in een uitgaansbuurt van Parijs. Met ouderwets speurwerk, goed denkwerk, de nodige alcoholische versnaperingen en zijn karakteristieke pijp is Maigret in staat om samen met zijn team steeds meer stukjes van de puzzel rondom haar identiteit en haar omstandigheden voordat ze werd vermoord in elkaar te leggen. De moordenaar en het motief blijven tot op het eind in nevelen gehuld. Mevrouw Maigret en de zure inspecteur Lognon zijn respectievelijk het klankbord en de sidekick van deze beroemde commissaris. Met veel rake kenschetsen van persoonlijke omstandigheden die mensen aanzetten tot bepaald gedrag. In een modern jasje gestoken, waardoor nauwelijks is te merken dat dit verhaal al ruim zestig jaar geleden voor het eerst werd gepubliceerd (in 1954). Klassieke whodunnit van wereldberoemde Belgische misdaadauteur (1903-1989).

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia