Boek
Nederlands
Prentvertelling met een eigentijdse bewerking van de beroemde opera 'De toverfluit' van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791). Met gekleurde tekeningen en de gehele vertelling op cd. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
De toverfluit / bew. Frank Groothof ; componist Mozart ; met liedteksten van Harrie Geelen ; ill. Karst-Janneke Rogaar
Bewerker
Frank Groothof
Componist
Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791
Auteur
Harrie Geelen
Illustrator
Karst-Janneke Rogaar
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2006
62 p. : ill. + 1 cd
ISBN
9789046800706

Besprekingen

Zó schaamteloos anachronistisch als in bovenstaand citaat het ongeveer 4000 jaar oude Babylonische Gilgamesj-epos hervertellen, het oudste (op 11 kleitabletten) geschreven verhaal ter wereld, kan alleen theatermaker Frank Groothof, die in Nederland bij het grote publiek vooral bekend is van de tv-programma's 'Sesamstraat' en 'Klokhuis'. Al ruim 16 jaar maakt Groothof, samen met zijn vaste liedschrijver Marjet Huiberts, unieke muziekvoorstellingen voor kinderen. Hij bewerkte opera's als Mozarts 'De toverfluit' en 'Don Giovanni', 'Carmen' van Bizet, 'Boris Godoenov' van Moessorgski en Beethovens 'Fidelia', en maakte van de prachtige mythe van koning Gilgamesj, die na het overlijden van zijn beste vriend op zoek gaat naar onsterfelijkheid, een ontroerende en levendige muzikale vertelling voor toneel.

Groothofs doel is kinderen te enthousiasmeren voor opera's en klassieke muziek. En dat lukt hem als geen ander. Buitengewoon knap en respectvol weet Groothof klassieke muziek en trad…Lees verder
De opera 'De toverfluit' van W.A. Mozart (1756-1791) is door Frank Groothof bewerkt voor Nederlandstalige kinderen. In de bewerking fungeert de vogelvanger Papageno als verteller die veel uitlegt. Harrie Geelen zorgde voor komische liedteksten die goed aansluiten bij Mozarts muziek. Frank Groothof vertolkt de meeste mannelijke zangrollen, het Nederhorst den Berger Mozartkonsort fungeert als koor, terwijl het Krakau Philharmonisch orkest voor de instrumentale beleiding zorgt. De teksten op de cd* zijn goed te verstaan, zeker als men meeleest met de teksten in het boek. De oorspronkelijk tweeëneenhalf uur durende voorstelling werd teruggebracht tot 63 minuten, wat wel de nodige vrijheden vereiste. Het boek bevat een inleiding over Mozart en zijn werk. De vele, soms paginagrote ingekleurde pentekeningen bevatten veel grappige details. Een leuke manier om kennis te maken met de opera, voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. De auteur bewerkte ook het epos 'Gilgamesj'** voor kinderen.

Over Frank Groothof

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Kees Holleman

Franciscus Bernardus Theodorus (Frank) Groothof Schröder (Amsterdam, 14 februari 1947) is een Nederlands acteur, vooral bekend van op kinderen gerichte producties. Bij het grote publiek is hij voornamelijk bekend van Het Klokhuis ("Uit het woelige leven van Boy Zonderman") en Sesamstraat (aanvankelijk als ondeugende jongen, later meer als de "ideale oom").

Loopbaan

Groothof studeerde vijf jaar aan het conservatorium. Na deze opleiding deed hij mee aan de musical Godspell. Hierna volgde een periode bij Het Werkteater. Samen met zijn broer René Groothof heeft hij diverse jaren "Broertjes" en "Broertjes op stap" gespeeld. Deze voorstellingen waren geïnspireerd op hun eigen jeugd en zijn ook uitgewerkt in de televisieserie Broertjes voor de VPRO. Marnix Kappers speelde hierin de vader van de beide broertjes.

Na "Broertjes" heeft Frank Groothof een groot aantal opera's uitgewerkt tot muziekvoorstellingen die met name op kindere…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek