Boek
Nederlands

Langs de rivier

Esther Kinsky (auteur), José Rijnaarts (vertaler)
Een vrouw heeft om onbekende redenen haar thuis in de Londense binnenstad verlaten en maakt al lopend langs een zijrivier van de Theems de lezer deelgenoot van haar gedachten en mijmeringen.
Titel
Langs de rivier
Auteur
Esther Kinsky 1956-
Vertaler
José Rijnaarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Am Fluss
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2020
398 p.
Aantekening
Omslagondertitel : Terreinroman
ISBN
9789083073590 (paperback)

Besprekingen

Lof van de onbestemdheid

De Duitse auteur Esther Kinsky laat een anonieme vrouw aandachtig om zich heen kijken in een onbeduidend landschap. Langs de rivier is een genereuze gift voor de geduldige lezer.

In Langs de rivier laat de Duitse schrijfster Esther Kinsky (1956) een anonieme vrouw aan het woord die dagelijks langs een riviertje in het oosten van Londen wandelt, de Lea, in een poging een persoonlijke crisis te boven te komen. In terugblikken beschrijft ze andere rivieren, in Canada, India, Polen en Hongarije, en de Rijn nabij het Siebengebirge, waar ze is opgegroeid.

Over de vrouw komen we niet veel te weten. Ze komt uit West-Duitsland. Ze heeft in Canada en Israël gewoond. Ze heeft veel gereisd. Er is sprake van een kind. Haar vader is niet lang geleden gestorven. Nu woont ze in Londen. Dat is het zo'n beetje.

De reden van haar crisis is al even mistig. Misschien dat de dood van haar vader de aanleiding was, maar dat wordt nergens expliciet. Het verhaal begint als ze net is verhuisd naar een arm, vervallen stadsdeel vol immigranten. Ze leidt een 'provisorisch leven', vertelt ze. 'Ik had mijzelf uit het leven geknipt dat ik in de stad had geleid.' Ze woont…Lees verder

Een vrouw heeft haar thuis in de Londonse binnenstad verlaten en verblijft ergens aan de rand van de stad. Waarom de protagoniste dit doet, blijft onbesproken, net als haar naam en leeftijd. De lezer volgt haar wandelingen langs een zijrivier van de Theems en wordt deelgenoot van haar bespiegelingen, haar beschrijvingen en zelfs haar foto’s (enkele zijn in het boek afgedrukt). Tussendoor wordt de lezer meegevoerd naar de Rijn, de Ganges en andere verre plaatsen. De 59-jarige Duitse schrijfster (en vertaalster uit het Pools en Russisch) beschrijft sensibel en precies, bijna fotografisch. Een boek, zoals er niet veel zijn, van een hoog literair gehalte. Ondanks dat er amper handeling en actie in zit, weet deze roman te boeien door het poëtische taalgebruik, de precieze beschrijvingen en de steeds wisselende perspectieven. Een roman die liefhebbers van echte literatuur zeer zeker zal aanspreken en buitengewoon aanbevelenswaardig is. Esther Kinsky (1956) schrijft proza, romans en essays e…Lees verder