Boek
Nederlands

In Kassel is niets wat het lijkt

Enrique Vila-Matas (auteur), Nadia Ramer (vertaler)
Een schrijver wordt uitgenodigd voor een bijzonder kunstproject op de Documenta in Kassel en krijgt opdracht daar een verslag over te schrijven.
Onderwerp
Schrijverschap, Kunst
Titel
In Kassel is niets wat het lijkt
Auteur
Enrique Vila-Matas
Vertaler
Nadia Ramer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Kassel no invita a la lógica
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2017
286 p.
ISBN
9789044538229 (hardback)

Besprekingen

Verdwalen in het spiegelpaleis van de kunst

Roman. Een duivelskunstenaar of een intellectuele speelvogel? Boek na boek zet de Spanjaard Enrique Vila-Matas met sprekend gemak dwaalsporen uit. In zijn vermakelijke roman over kunstenwalhalla Kassel en Documenta windt hij ons moeiteloos om de vinger.

Is hij een erfgenaam van Jorge Luis Borges, een schoonzoon van Rabelais, een stiefbroer van Franz Kafka, een familielid van Herman Melville of een verre nazaat van Laurence Sterne? Enrique Vila-Matas (°1948) steekt ze allemaal in zijn binnenzak en roept in zijn vernuftige en speelse oeuvre de hele wereldliteratuur op het appel. De Spaanse veelweter propt in zijn onophoudelijke sliert romans en essays een container aan referenties.

Toch heb je zelden het gevoel dat hij bespaart op leesbaarheid. Stelselmatig voert Vila-Matas afsplitsingen van zichzelf op: zowat dertig keer figureert hij in zijn eigen boeken. Bovenal dist hij zijn wijsheden en hersenkronkels op met een verraderlijke lichtheid en een vermakelijke ondertoon.

Naast zijn status als belangrijk hedendaags Spaans schrijver wordt zijn proza vooral in Frankrijk volop naar waarde geschat. Misschien omdat Vila-Matas een soortgenoot mag heten van Georges Perec. Hij verzi…Lees verder

Deze roman introduceert Enrique Vila-Matas (1948), die in Italië en Frankrijk geldt als een van Spanjes belangrijkste schrijvers van nu, opnieuw in Nederland. De schrijver wordt uitgenodigd voor Documenta in Kassel, een van de meest toonaangevende kunsttentoonstellingen van de wereld. Hij krijgt een bijzondere opdracht als writer in residence: een weeklang elke ochtend schrijven in een Chinees restaurant. Zijn scepsis ten aanzien van de contemporaine avant-gardistische kunst wordt een stuk minder als hij eenmaal in Kassel is. Het romantische, door de avant-garde gekoesterde duo kunst en leven blijkt toch nog niet van elkaar gescheiden te zijn. Dat is een opbeurende gedachte voor de verteller, een alter ego van Vila-Matas, die zichzelf opvoert als een oudere schrijver die ’s ochtends het leven aankan en ’s avonds aan depressies lijdt. Flanerend door de tentoonstelling hervindt hij zijn jeugdige enthousiasme voor de avant-garde. Zo wordt Documenta een weerzien met de wortels van zijn sc…Lees verder